Razpršitev Ltd zbirnika

Narejeno z NetLogo

Poglej/prenesi datoteko modela: Razpršitev Ltd zbirnika.nlogo

KAJ JE TO?
-----------
To je model, ki demonstrira omejeno razpršitev zbirnika. Pri tem modelu se naključno gibajoči (razpršeni) delčki združujejo skupaj (v zbirnik) tako, da oblikujejo lepo, drevesnim vejam, podobno strukturo. V naravi je veliko primerov, ki jih lahko prikažemo s tem modelom, npr. kristali, korale, gobe, svetloba itd. Model se začne z začetnimi "zelenimi" semeni v centru ekrana. Rdeči delčki se gibljejo naključno po zaslonu. Ko rdeč delček zadene zelen kvadratek, ga stakne s prejšnjim in vrne nov zelen kvadratek (potem se kreira nov rdeč delček, ki postopek ponovi).

KAKO GA UPORABLJAMO?
--------------------

Pritisni NASTAVITVE, da ustvariš začetno seme ter potem pritisni START, da model poženeš.

Z drsnikom KOT-KRIVULJE lahko nastaviš, kako razvejana bo pot delcev. Če je KOT-KRIVULJE nastavljen na 0, bo gibanje delcev potekalo naravnost po liniji. Medtem, ko bo gibanje pri 360 potekalo popolnoma naključno.

Z drsnikom MAX-STEVILO-DELCEV kontroliramo, koliko rdečih delčkov lahko obstaja istočasno.

Obe nastavitvi je mogoče spreminjati tudi medtem, ko je model v teku.

Vključen gumb ALI-UPORABIM-CELOTEN-ZASLON? povzroči, da se rdeči delčki začnejo gibati do roba ekrana. Sicer pa se gibljejo samo zunaj kroga, ki obsega zeleno območje. Če je gumb vključen (ON), potem je lažje opazovati, kaj se dogaja, vendar je izvajanje modela počasnejše, posebno, kader je KOT-KRIVULJE visok.

AVTOR IN LITERATURA
-------------------
Koncept zbirnika sta ustvarila T. A. Witten in L.M. Sander leta 1981.

Sklicevanje na: Wilensky, U. (1998). NetLogo Diffusion Ltd Aggregation model. http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/DiffusionLtdAggregation. Center for Connected Learning and Computer - Based Modeling; Northwestern University, Evanston, IL.

Ostale publikacije: Copyright 1998 by Uri Wilensky. All rights reserved. See http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/DiffusionLtdAggregation for terms of use.