Oko

Čutilo za vid

Oko je organ za sprejemanje svetlobnih dražljajev. Zgradba:
zrklo, beločnica, roženica, žilnica, šarenica, zenica in leča. Na notranji strani so še mrežnica, rumena pega, slepa pega in vidni živec. Oko pa je napolnjeno s steklovino.
Zaščiteno je z lobanjskimi kostmi. Veki se refleksno zapreta, če preti nevarnost. Trepalnici ščitita oko pred prahom, obrvi pa zadržujeta znoj s čela. Žlezi solznici pa s pomočjo solz vlažita in čistita oko.
Pri gledanju so pomembni svetlobni žarki. Ti se odbijajo od predmetov in prehajajo skozi roženico, lečo in steklovino. V njih se žarki lomijo. Leča zbere svetlobne žarke in na mrežnici nastane narobe obrnjena pomanjšana slika. Če slika pade na slepo pego, je ne vidimo. To lahko probate, če vzamete list papirja in nanj narišete krog. List pogledate na tisti razdalji kjer berete. Počasi ga približujte očesu in v določenem trenutku kroga ne boste videli.
Zakaj pa ne vidimo slike narobe obrnjene. Za to poskrbijo možgani. Možgansko središče za vid sliko obrne in poveča. Poleg tega se lahko oko prilagodi. To je lepo opazno, ko gledamo predmete, ki so zelo daleč ali zelo blizu. Normalna vidna razdalja pri pisanju in branju je od 25 do 35 cm. Za predmete, ki so bližje, se leča izboči in s tem izostri sliko. Pri bolj oddaljenih predmetih pa se leča splošči za boljšo sliko.
Vsi seveda poznamo kratkovidnost in daljnovidnost, vendar ti nista odvisni od leče. To sta očesni napaki, ki jih zakrivi očesno zrklo. Če je predolgo, slika nastane pred mrežnico. Če je pa prekratko, pa slika nastane za mrežnico. Za ti dve napaki potrebujemo očala, ki z lečami to popravijo.
Pri poškodbi očesa lahko pride do slepote. Obstajajo pa tudi ljudje, ki imajo zelo malo ali pa sploh nimajo posebnih čutnih celic, ki so občutljive na barvo. Tak človek je slep za barve, bolezen pa se imenuje barvna slepota oz. daltonizem.
Vaja: Narisani sta pika in križec. Z enim očesom se osredotočite na križec in se približujte ekranu. V določenem trenutku pike ne boste videli.
Za konec pa si poglejte še eno optično iluzijo.

Oko za bolj zahtevne.