Za hujšanje se odločimo takrat, kadar naša telesna teža ogroža zdravje,
to pa je pri t.i. indeksu telesne mase preko 30. Indeks telesne
mase (ITM), je pokazatelj količine maščobe v telesu in pokazatelj
stanja prehranjenosti. Izračuna se tako, da telesno težo delimo s kvadratom
telesne višine. Lestrvica pa je sledeča: do 25 je telesna teža normalna,
od 25-30 prekomerna prehranjenost, kar pa je preko števila 30, je debelost.
Pri vsem tem pa moramo upoštevati t.i. trebušno debelost, se pravi
kjer se maščoba nabira predvsem okoli pasu, zato upoštevamo tudi obseg
pasu v višini popka. Torej, če imajo ženske obseg pasu v višini popka
več kot 88 cm in moški več kot 102 cm, je njihova ogroženost za zdravje
zelo velika, kljub morebitnemu ITM pod 30. Zato je obseg pasu večji
pokazatelj dejanskega telesnega stanja kot pa indeks telesne mase.
Za bolj predstavljiv začetek pri načrtovanju zdravega
prehranjevanja, vam bomo postregli v 12-ih
korakih:
- V jedi
uživajte!
- Jejte
pestro hrano, ki naj bo pretežno rastlinskega izvora!
- Bodite
vsak dan telesno dejavni in jejte toliko, da bo vaša telesna teža
normalna!
- Večkrat na
dan jejte kruh, žita, testenine, riž in krompir, najbolje pri vsakem
obroku! Izbirajte polnozrnate izdelke!
- Večkrat na
dan (pri vsakem obroku) jejte veliko zelenjave in sadja!
- Jejte čim
manj maščob in izdelkov, ki vsebujejo maščobe (npr. mesne izdelke,
namaze...)! Omejite količino zaužitega mesa in mesnih izdelkov!
Izbirajte puste vrste mesa! Enkrat ali dvakrat na teden uvedite
brezmesni dan.
- Dnevno
uživajte zmerne količine posnetega mleka in manj mastne mlečne
izdelke!
- Čim
redkeje uživajte slaščice in sladke pijače (sladkane sokove, gazirane
pijače...)!
- Hrano
solite čim manj in ne jejte že pripravljenih slanih jedi!
- Hrano
pripravljajte na zdrav način in higiensko neoporečno! Hrano dušite,
kuhajte ali pecite, vendar je ne cvrite. Dodajajte ji čim manj maščob,
soli in sladkorja!
- Če pijete
alkohol, ga pijte malo in ne vsak dan!
- Zavedajte
se, da je dojenje najustreznejši in zadosten vir prehrane dojenčkov do
šestega meseca starosti!
PREHRANSKA PIRAMIDA je slikovni prikaz izbora in količin
živil, ki naj jih jemo vsak dan. Ni zapoved, ampak priporočilo, ki vam
bo pomagalo izbrati tisto hrano, kije zdrava in primerna za vas. Prikazije
uživanje živil iz petih poglavitnih prehranskih skupin na spodnjih
treh ravneh piramide. Vsaka od skupin vsebuje določene hranilne snovi,
ne pa vseh, ki jih potrebujete. Prav zato živila iz ene skupine ne morejo
nadomestiti živil iz druge skupine. Nobena skupina živil ni pomembnejša
od druge, za dobro zdravje potrebujete živila iz vseh skupin.
Na samem vrhu piramide so maščobe, olja in slaščice.Sem sodijo
denimo
solatni prelivi (dresingi) in olja, smetana, maslo, margarina, sladkorji,
sladkane pijače, bonboni in sladki prigrizki. Ta živila imajo veliko kalorično
vrednost in le malo hranilnih snovi. Uživajte jih redko!
Na drugi ravni prehranske piramide sta dve skupini živil, ki sta
pretežno živalskega izvora: mleko, jogurt, sir in drugi mlečni izdelki
ter meso in mesni izdelki, perutnina, ribe stročnice, jajca in lupinasto
sadje. Ta živila so pomembna zaradi beljakovin, kalcija, železa in cinka.
Izbirajte čimbolj pusta (ali posneta) živila iz te skupine!
Na tretji ravni so živila rastlinskega izvora, zelenjava in sadje.
Jejte čim več teh živil, da bi zaužili vitamine, minerale, vlaknine
in antioksidativne zaščitne snovi, ki jih vsebujejo!
Na spodnjem, najširšem delu piramide so škrobna živila (kruh, žita, riž,
kaše, testenine in krompir). Večina teh živil, razen krompirja, so žita
v naravni ali predelani obliki. Dnevno potrebujete največ enot živil
iz te skupine!
KAJ JE ENOTA? To je količina hrane, ki šteje kot
enota. Enota je npr.
Pazite na to, da boste vsak dan zaužili vsaj najmanjše število enot
iz vsake skupine živil, ki so navedene v prehranski piramidi. Potrebujete
jih zaradi vitaminov, mineralov, ogljikovih hidratov in beljakovin, ki jih
vsebujejo. Število enot, ki je za vas primerno, je odvisno od tega, koliko
kalorij potrebujete. Vaše kalorične potrebe so odvisne od vaše starosti in
spola, vaše telesne višine in telesne mase ter od telesne aktivnosti.
Odsvetujemo zmanjševanje števila enot v prehrani pod spodnjo mejo
priporočenega razpona enot v vsaki skupini živil. Preglednica vsebuje
primere sestave hrane za tri različne dnevne energijske
potrebe. 1600 kalorij - povprečno ustreza večini ženskm, ki pri
svojem delu pretežno sedijo, ter starejšim fizično manj aktivnim moškim in
ženskam. 2200 kalorij - povprečno ustreza večini otrok,
odraščajočim dekletom, aktivnim ženskam in moškim, ki pri svojem delu
pretežno sedijo. Noseče ženske in ženske, ki dojijo, potrebujejo na dan
približno 500 kalorij več. 2800 kalorij - povprečno ustreza
odraščajočim fantom, mnogim telesno aktivnim moškim in telesno zelo
aktivnim ženskam.
|
Oglejte si
razpredelnico! Pove vam, koliko enot posameznih živil potrebujete na
dan. |
Tudi pri posameznih obrokih (zajtrku, malici, kosilu in večerji)
je treba paziti, da je hrana uravnotežena, da se sestoji iz raznovrstnih
živil in je enakomerno razporejena čez dan. Tako sestavo kosila
lahko dosežete s preprostim načinom razporejanja jedi na krožniku, zato ta
način načrtovanja prehrane imenujemo "zdrav krožnik".
Uravnotežen je krožnik, pri katerem priloga pokriva 2/5, zelenjavna
prikuha prav tako 2/5 in mesna jed 1/5 krožnika. H glavni jedi obvezno
sodita še velika skodelica solate in košček črnega ali polnozrnatega
kruha. Tako zaužijete dovolj škrobnih živil, z mesom pa ne
pretiravate. Če se glavna jed sestoji le iz dveh jedi, škrobne in
mesne, naj škrobna pokriva približno polovico krožnika, mesna pa četrtino.
K takemu obroku sodita poleg velike porcije solate in koščka črnega ali
polnozrnatega kruha še zelenjavna juha ali sadje. Sadje na bo tudi
sestavni del zajtrka in malic. Priporočeno število enot iz posameznih
skupin živil je različno, odvisno od tegam, koliko kalorij potrebujete
(razpredelnica zgoraj). Vendar mora ostati razmerje živil iz
različnih skupin na krožniku enako.
Skupine živil ter njihove značilnosti in posebnosti pa so
sledeče:
ŠKROBNA ŽIVILA Kruh, žito in žitni izdelki, riž,
testenine in krompir Ta živila so pomembna zato, ker vsebujejo
sestavjene ogljikove hidrate (škrob), ki so pomemben vir energije.
Vsebujejo vitamine, minerale in prehranske vlaknine. Glede na priporočila
prehranske piramide naj bi na dan zaužili največ živil iz te skupine -
10 do 16 enot. Če jih v prehrani ni preveč, ne redijo. Redijo
dodatki k tem živilom, kot so npr. margarina, maslo, smetana sladkor ali
maščoba, ki jo dodate moki pri peki peciva. V to skupino namreč sodijo
tudi pekovski in slaščičarski izdelki iz moke, kot so kolači, torte,
piškoti, ipd. Namigi:
- Če za
pripravo testenin uporabljate industrijsko pripravljene prelive in
omake, uporabite le polovico.
ZELENJAVA Vsebuje vitamine, kot sta A in C, ter minerale,
kot so železo, kalcij in magnezij. Vsebuje zelo malo maščob in veliko
prehranskih vlaknin. Prehranska piramida priporoča 3 do 5 enot
živil te skupine na dan. Namigi:
- Zelenjava
zelene barve naj bo na mizi večkrat na teden, ker je posebno pomemben
vir vitaminov in mineralov.
- Stročnice
vsebujejo tudi beljakovine in lahko nadomestijo meso
SADJE Je pomemben vir vitminov A in C ter mineralnih
snovi. Vse to so zaščitne snovi, ki nas varujejo pred
boleznimi. Vsebuje zelo malo maščob. Prehranska piramida svetuje 2 do 4
enote sadja na dan. Namigi:
- pogosto
jejte sveže sadje, daj vsebuje več prehranskih vlaknin in vitaminov kot
predelano sadje in sadni sokovi.
- Redno
uživajte citruse (pomaranče, limone, mandarine), jabolka in jagodičje.
Vsebujejo veliko vitamina C.
- V skupino
sadje prištevamo le čisti 100% sadni sok. Različni nektarji in večina
sadnih napitkov vsebujejo le malo sadnega deleža in veliko dodanih
sladkorjev.
- Ogibajte
se sadju, vloženemu v sladkornem sirupu ali zamrznjenem sadju ter
sladkanim sadnim sokovom. S tem se boste ognili tudi nepotrebnim
kalorijam.
MLEKO IN MLEČNI IZDELKI V njih so beljakovine, vitamini
in mineralne snovi. Mleko, jogurt in sir so najbogatejši vir
kalcija.Prehranska piramida svetuje 2 do 3 enote mleka, jogurta ali sira
na dan. Namigi:
- 25 do 30 g
sira, 3 žlice puste skute ali 200 g (ml) jogurta štejejo kot enota živil
iz te skupine, ker vsebujejo enakokoličino beljakovin in kalcija kot 1
skodelica mleka.
- Ogibajte
se mastnim sirom in sladoledom. Izberite raje skuto in sveže sire iz
delno posnetega ali posnetega mleka, saj vsebujejomanj maščob, pa nič
manj kalcija in beljakovin.
- Čim
pogosteje uporabljajte posneto mleko ali jogurt z manj maščob.
MESO, PERUTNINA, RIBE, STROČNICE IN JAJCA Meso, perutnina
in ribe so vir beljakovin, vitaminov iz skupine B, železa in cinka. Druga
živila iz te skupine, to so stročnice in jajca, so prav tako kot meso vir
beljakovin ter nekaterih drugih vitaminov in mineralnih snovi. Prehranska
piramida predlaga 2 do 5 enot živil iz te skupine na dan. Skupna količina
teh enot naj ustreza 100 do 175 g kuhanega pustega mesa, perutnine ali rib
na dan (ali ustreznih zamenjav stročnic, jajc, lupinastega
sadja). Pusti deli mesa:
Mlada
govedina:pečenka/zrezki iz |
Piščanec in
puran |
Belega in črnega krajca |
Svetlo in temno meso |
Stegna |
brez kože |
Debelega plečeta |
Konjsko meso |
Kepe |
Zajec/kunec |
Pljučne pečenke |
hrbet |
Svinjina |
stegno |
Stegno |
Divjačina |
Teletina |
srna(stegno,hrbet) |
Stegno |
fazan(brez kože) |
Pleče |
Ribe in školjke |
Jagnjetina |
večina vsebuje malo maščob |
Pečenka/kotleti |
marinirane ali konzervirane v olju več |
Stegno |
|
Sprednje noge |
|
Namigi:
- Priporočljivi so izdelki z oznako varovalnega živila (tisti s
srcem)
- Pogosteje
jejte pusto meso, perutnino brez kože, ribe in stročnice, saj vsebujejo
manj maščob. Meso pripravljajte s čim manj maščobe,odstranite vso vidno
maščobo
- Bodite
zmerni pri uporab rumenjakov, ker vsebujejo zelo veliko holesterola. Pri
pripravi jajčnih jedi vzemite le 1 rumenjak na osebo. Porcije lahko
zvečate tako, da dodate več beljakov.
- Lupinasto
sadje in semena vsebujejo veliko maščob, prav tako arašidi, lešniki in
mandlji, zato jih tisti, ki želite zmajšat telesno težo, uživajte
zmerno.
Količina maščob, ki jih lahko zaužijete, je odvisna od vaših
kaloričnih potreb. Po prehranskih priporočilih nj bi maščobe k celotnemu
energijskemu vnosu prispevale največ 30% kalorij. To pomeni pri 1600
kalorijah ne več kot 53 g, pri 2200 kalorijah 73 g in pri 2800 kalorijah
93 g skupnih maščob na dan. Polovico prdvidene količine maščob dobimo
že, če uživamo najbolj pusta živila iz vsake skupine živil. Maščob ne
dodajamo niti pri pripravi hrane niti v obliki namazov.
Alkoholne pijače vsebujejo kalorije, imajo pa le malo ali
sploh nič hranilnih snovi. 3 dl piva vsebuje 110 ca 1 dl vina
vsebuje 70 ca Če pa alkohol mešamo z brezalkoholno pijačo, število
kalorij še povečamo.
Priporočila za zdravo prehrano svetujejo tudi manj soli.
Hrano raje začinite z naravnimi začimbami in dišavnicami. Izogibajte se
vnaprej pripravljenim začimbnim mešanicam ali začimbnim omakam.
Priprava hrane je prav tako pomembna kot pravilna izbira
. Zdravi načini priprave hrane so predvsem: - kuhanje v
majhni količini vode, v vodni kopeli, v sopari in v aluminijasti
foliji - kuhanje pod zvišanim pritiskom - dušenje v lastnem soku ter
z malo maščob in vode - Pečenje v ponvi, pečici, v foliji za pečenje
in v aluminijasti foliji - Pečenje v pečici na vroči zrak.
Primer jedilnika za 1600 kalorij (primernejši za moške)
Zajtrk Košček polnozrnatega kruha Tanka rezina
lahko goude (1Eml + 1Em) Paradižnik in paprika (1 Ez) Čaj z limono
in nehranilnim sladilom ( po želji) Dopoldanska malica Košček
ovsenega kruha (2Eš) Jabolko (1Es)
Kosilo Posneta goveja juha z rezanci (0,5
Eš) Kuhana govedina (3Eme) Kuhan krompir (2,5Eš) Dušen por (1,5
Ez+1Em) Zelena solata (0,5 Ez + 1Em) Limonada z nehranilnim
sladilom
Popoldanska malica Pomaranča (1 Es) 2 biokeksa
(1 Eš + 1 Em)
Večerja Kumare z jogurtom (lahkim) (1Ez + 1 Eml +
1Em) Košček polnozrnatega kruha (2Eš) Sadni čaj z nehranilnim
sladilom (po želji)
Primer jedilnika za 1200 kalorij (primernejši za
ženske)
Zajtrk Košček polnozrnatega kruha (2Eš) Pusta
skuta z drobnjakom (1Eml) Paradižnik (o,5 Ez) Čaj z limono in
nehranilnim sladilom (po želji) Dopoldanska malica Krekerja (1 Eš +
1 Em) Jabolko (1 Es)
Kosilo Posneta goveja juha z rezanci (o,5
Eš) Kuhana govedina (2 Eme) Kuhan krompir (2,5 Eš) Dušen por (1,5
Ez + 1 Em) Limonada z nehranilnim sladilom
Popoldanska malica Pomaranča (1 Es)
Večerja Kumare z jogurtom (1 Ez + 1 Eml + 1
Em) Košček polnozrnatega kruha (2 Eš) Sadni čas z nehranilnim
sladilom ( po želji )
LEGENDA: Eš = enota škrobnih živil ali
stročnic Ez= enota zelenjave Es = enota sadja Eml= enota mleka in
mlečnih izdelkov Eme= enota mesa in zamenjav Em= enota maščobe in
maščobnih živil
Najboljši in najbolj preprost način hujšanja je vključitev
gibanja v svoje življenjske navade! Začnemo lahko že z navadno hojo,
ne bo vam odveč podatek, da z 1 minuto hoje izgubimo 5 kalorij, če hodimo
pol ure je to že ena dobra malica. Pa še en trik za gibanje-hoja s
palicami je učinkovitejša. Da pa ne boste v zadregi ali razočarani nad
časovnim potekom izgube telesne teže, naj vam povemo, da je mišična
masa, ki jo pridobivate (še posebej, če v svoj urnik gibanja vključite
zahtevnejšo telesno vadbo kot je hoja, npr, tek, plavanje, kolesarjenje,
hoja v hribe, ipd.) težja od maščobne mase, zato tehtnica ne bo
nujno pokazala nižje številke. Nikar ne obupajte in se ne ustrašite, telo
se vam le začenja preoblikovati - na bolj zdravo in lepše tudi! Gibanje v
sinergiji z zdravo prehrano je optimalni ključ do uspeha! Pot pod noge
torej! Če pa ste neradi sami in si želite shujšati pod strokovnim
vodstvom, vam je na voljo organizirano hujšanje v zdravstvenih domovih po
Sloveniji, po programu šole za hujšanje CINDI.
V
Ljubljani Enota Vič - kontaktna številka :200 45 43 Enota Moste
- kontaktna številka: 584 42 63 Enota Bežigrad - kontaktna številka:
300 33 20 Enota Šiška - 581 52 00
Zdravstveni dom Nova
Gorica - kontaktna številka: 05 338 32 22 Zdravstveni dom
Cerknica - 705 01 00 Za še natančnejši in bolj temeljit pristop k
spremembi prehranjevalnih navad, pa CINDI, šola za hujšanje, priporoča
priročnik Manj maščob več sadja in zelenjave, iz katerega smo črpali
podatke tudi za vsebino te spletne strani in po čigaršnjem vzorcu in
predlogih so udeleženci akcije Javnega hujšanja v 5. tednih skupaj
izgubili skoraj 61 kilogramov in zmanjšali obseg pasu za 88 cm. To pa je
spodbudno, kajne? Dodatne inormacije o priročniku, ki vsebuje tudi primer
dnevnika hranjenja in pa razpredelnice za kalorične vrednosti živil iz
vseh hranilnih skupin ter resnice in napotke za oblikovanje lastne
prehranjevalne piramide, dobite na telefonski številki CINDI - 01 43 83
480.
MERA JE ZAČETEK NAŠE MOČI! ZA KREPKEJŠE
ZDRAVJE IN USTVARJALNEJŠE ŽIVLJENJE ! SREČNO!
Viri:
- Priročnik
Manj maščob več sadje in zelenjave; zdravo prehranjevanje s pomočjo
prehranske piramide (CINDI Slovenija)
- Audio
zapis posnetkov oddaj akcije Javno hujšanje (Radio Slovenija 1.program,
Uredništvo jutranjega in nočnega
programa)
|