ŠOLSKA SVETOVALNA SLUŽBA

 

Vida Živkovič, univerzitetna diplomirana socialna delavka – šolska svetovalna delavka.

 

S šolsko svetovalno delavko ste vzpostavili prvi stik ob vpisu otroka v šolo. Prav gotovo se boste strinjali, da je pričetek šolanja za vsakega otroka pomemben življenjski korak. Šola pa ni namenjena le usvajanju znanja, temveč predstavlja za otroka pomemben prostor, kjer se uči živeti z drugimi. Starši in učitelji so otroku skupni vzgojitelji. Najuspešnejši so, kadar zmorejo sodelovanje uskladiti.

 

V času šolanja otrok postopno prehaja iz enega obdobja v drugega in šolska svetovalna služba je na tej poti spremljevalec, ki poskuša pristopiti, ko zmanjka moči ali usmeriti pogled v pravo smer, ko se zazdi, da se vse rešitve izmikajo.

 

Od vas, spoštovani starši, je odvisno, kako in koliko boste sodelovali. Spregovorite tudi s svojim otrokom o tem, da se lahko obrne na šolsko svetovalno službo z manjšimi težavami, ki jih prinašata šolanje in odraščanje. Tako mu boste pokazali, da njegove zadrege jemljete resno, hkrati pa ga naučili ene najpomembnejših veščin za življenje – v pravem trenutku poiskati pomoč.

 

 

Šolska svetovalna delavka je dosegljiva ob delavnikih od 7. do 14. ure, ob četrtkih  od 10. do 17. ure (tel.: 320 69 67), v podružnični šoli v Razvanju  pa tudi vsak drugi četrtek v mesecu od 17. do 18. ure.

 

Telefonske številke, ki so vam lahko kdaj v pomoč

 

-   Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor, tel.: 251 26 81

-   Center za socialno delo Maribor, tel.: 250 66 00

-   Krizni center za mlade Maribor, tel.: 250 26 60

-   Telefon TIN, za odrasle: 080 11 55

-   Telefon TOM, za otroke: 080 12 34

-   Zdravstveni dom Maribor, Pedopsihiatrični dispanzer, tel.: 228 63 54

-   Center za preprečevanje zasvojenosti Maribor, tel.: 332 72 51

-   Varna hiša Maribor, tel.: 480 61 00.

 

 

SPECIALNA PEDAGOGINJA

 

Simona Cvetko vam bo svetovala v primerih, ko se vaš otrok srečuje s težavami na različnih področjih učenja. Specialno pedagoško pomoč nudi otrokom, ki imajo težave pri branju, pisanju, računanju, koncentraciji, gibanju, govoru in jeziku ter pri učenju nasploh. Otroci so v specialno pedagoško obravnavo vključeni individualno in v manjših skupinah enako starih otrok, ki pomoč večinoma obiskujejo enkrat tedensko v času pouka. V obravnavo pa so vključeni tudi tisti učenci, katerih težave so izrazitejše in so usmerjeni kot otroci s posebnimi potrebami. Ti otroci so deležni intenzivnejše pomoči.

 

 

Pri svojem delu sodeluje s starši otrok, z učitelji in po potrebi tudi z zunanjimi institucijami, kjer je otrok morebiti obravnavan.

 

Dosegljiva je vsak delavnik v dopoldanskem času ter v času rednih govorilnih ur šole (tel.: 320 69 69), v podružnični šoli v Razvanju pa vsako sredo dopoldan.

 

Domov