EKO ŠOLA

                                                                         

 

»Čisto okolje je človekova pravica kot vse druge.

Del naše odgovornosti do drugih je, da zagotovimo, da bo svet,

ko ga bomo zapustili, prav tako zdrav, kot je bil, ko smo prišli nanj, ali pa še bolj« (

D. Lama).

 

Nacionalni projekt  Ekošola kot način življenja je sestavni del mednarodnega projekta Eco- Schools, ki deluje v okviru mednarodnega združenja za okoljsko izobraževanje (Foundation for Environmental Education – FEE).  Osnovni cilj projekta je izobraževanje in vzgajanje mladih v odgovorne prebivalce našega planeta, ki se zavedajo, kako pomembno je uresničevanje sonaravnega razvoja.

 

Naša šola je v projekt vključena že od leta 1996. V ekošoli učence spodbujamo h kritičnemu razmišljanju o odnosu do okolja.  Ekološke vsebine so sestavni del učnih vsebin pri različnih predmetih, veliko pozornost pa jim namenjamo pri organiziranju dnevov dejavnosti, dnevu odprtih vrat, kjer predstavljamo osrednji projekt, na razrednih urah, ob svetovnih dnevih vode, Zemlje, varstva okolja in podobno.

 

Vsaka ekošola mora pred vključitvijo v projekt izpolniti določene pogoje, vsako šolsko leto znova pa moramo izpolniti kriterije za pridobitev ekozastave. Ekozastava je mednarodno priznanje za sistematično okoljevarstveno vzgojno in izobraževalno delo šole za uresničevanje Lokalne agende 21. V šolskem letu 2004/2005 smo za svoje delo dobili že sedmo ekozastavo, kar je imeniten dosežek.

 

Posebnost projekta ekošole je vključitev celotnega kolektiva, tako da pri delu sodelujejo vsi učenci naše šole in vsi učitelji. Koordinacijo dela v projektu vodi mag. Damijana Počkaj Horvat, v eko timu pa sodelujejo Vera Lešer, Zlatka Bertalanič Berden, Danica Verzel, Radeja Lokar Rutar, Andrej Juder in Ferdo Rus. Ekošola je tudi naša podružnična šola v Razvanju, ki je v letošnjem šolskem letu prejela svojo ekozastavo že drugič (delo v podružnici koordinira Mojca Vinko).

 

Pri našem delu se povezujemo z lokalno skupnostjo in naslednjimi organizacijami: Zavodom za varstvo okolja, Komunalno direkcijo, Snago, Surovino, Florino, Hortikulturnim društvom, Zavodom za gozdove, Semenarno Kalia, Tukanom Hoče, Mariborskim vodovodom in Pedagoško fakulteto (Oddelek za geografijo). Seznam organizacij, s katerimi sodelujemo, se spreminja in je odvisen od teme osrednjega projekta.

 

V začetku šolskega leta vsaka ekošola pripravi letni delovni načrt, v katerem se poleg številnih celoletnih aktivnosti vsako šolsko leto odloči za osrednji projekt, ki ga naša šola že tradicionalno predstavlja na dnevu odprtih vrat, običajno ob dnevu Zemlje. Nacionalna koordinacija izbere vsako leto poglobljeno temo (izbira med odpadki, vodo, energijo, prometom, biotsko raznovrstnostjo in podobno), vsaka šola pa ima možnost svobodne izbire teme, ki izhaja iz problemov okolja, v katerem šola deluje, ali pa je zanjo še posebej veliko zanimanje med učenci, učitelji ali lokalno skupnostjo. Ob zaključku šolskega leta pripravimo  podrobno poročilo o dosežkih našega dela ter izpolnimo prijavnico za pridobitev ekozastave.

 

 

CILJI PROJEKTA EKOŠOLE KOT NAČIN ŽIVLJENJA V OSNOVNI ŠOLI FRANCETA PREŠERNA:

 

·    priprava in predstavitev celoletnega projekta,

·    zbiranje odpadnega papirja,

·    ločeno zbiranje odpadkov,

·    skrb za zelenice v okolici šole in skrb za čisto okolje,

·    ureditev učilnice v naravi,

·    skrb za ptice,

·    varčevanje z vodo,

·    zdrav duh v zdravem telesu (zdrava prehrana, košarica sadja),

·    moralne in etične vrednote.

 

Zavedamo se, da »eko« ni le beseda. Zato se vsak dan znova trudimo, da bi razumeli, kako  lahko vsak izmed nas prispeva k ohranitvi zdravega okolja, saj vemo:

 

domov