Vloga in pomen matematike v družbi

 

 



 


Kratek zgodovinski opis

 

Iz zgodovine vidimo, da so vse razvite in uspešne civilizacije imele (med drugim) tudi dobro razvito matematiko. Pravzaprav lahko rečemo, da je bila matematika gonilo razvoja različnih civilizacij. Zgodovino matematike lahko ( po O.Beckerju in J.E.Hofmannu ) razdelimo v pet razvojnih stopenj :

  •  Egipčanska in Babilonska matematika

  • Staroindijska matematika

  • Grška matematika

  •  Zgodnje obdobje Evropske matematike

  • Pozno obdobje Evropske matematike 

 Za prvo obdobje je značilno, da so se v življenju ljudi pojavili razni problemi, ki so bili povezani z matematiko. Tako so npr. Egipčani znali graditi piramide, znali odmerjati davke glede na površino ozemlja, ki ga ima nekdo v lasti, znali so razdeliti celoto na več manjših kosov, itd... Za to obdobje so značilne razne številske tabele in zbirke posameznih praktičnih primerov. V Staroindijski matematki se pa že pojavljajo izreki, ki pa so brez dokazov. Kasneje v stari Grčiji pa je matematika dobila še pomembnejšo vlogo v družbi. Pri Grkih je bila matematika združena s filozofijo, vendar sta se obe znanosti razvijali vzporedno. Matematiki so poleg praktičnih problemov, ki so jih reševali, pustili svoj pečat tudi v umetnosti. Ukvarjali so se z glasbo, izračunavali razna razmerja v arhitekturi, slikarstvu, kiparstvu,... Tudi beseda matematika izvira iz grške besede mathema, ki pomeni kar se naučiš, učenje, znanost. Mathema izvira iz indoevropskega korena mendh, ki pomeni vzbuditi razumsko zanimanje.
V srednjem veku pa v Evropi ni bilo pomembnejših matematičnih odkritij. Šele ob koncu srednjega veka se v Evropi matematika spet začne razvijati. V času renesanse se matematiki pojavijo na razpotju med geometrijskimi spoznanji iz Antike in preučevanjem raznih algoritmov, ki vodijo k novemu spoznavanju naravnih zakonitosti. Po tem obdobju se je matematika pričela vse hitreje razvijati. Prišlo je do številnih odkritij, ki so povzročila razvoj vseh znanosti. S tem je pa seveda postajala tudi družbena vloga matematike vse večja.