NAZAJ

MAJHNE BELE KEPICE

Beli višavski terier je iz skupine majhnih delovnih psov, prvotno razvit za preganjanje in uničevanje škodljivcev okoli domov in kmetij. Zapuščina teh prvotnih psov je še danes prisotna. Čeprav ponavadi nimamo kužka zato, da bi opravljal tradicionalno delo pasme, cenimo mešanico njegovih fizičnih lastnosti in temperamenta.

Je majhen, igriv, kljub majhnosti daje vtis močnega kužka, je poln energije in zelo samozavesten. Je precej ubogljiv, učenje pa mora biti vedno zabavno in zanimivo.
Nadvse radi imajo ti kužki agiliti, kjer morajo premagati številne ovire-skoke,tunele.

Beli višavski terierji so idealni domači ljubljenčki za mesta, predmestja ali dežele. Najpomembnejše zanje je, da so med ljudmi, ki jih imajo najraje.
Obožujejo dolge sprehode in prosto tekanje.

To je kuža za celo družino. Lahko se ravsa ali pa je miren in tih, ko to od njega želimo.

PRAVA OSEBNOST TERIEREJA

Če se odločite za belega višavskega terierja, morate najprej imeti radi terierje in vse pse, ki so zelo aktivni. Če je za vas domača žival pes, ki le poležava okoli vaših nog, beli višavski terier ne bi bil dobra izbira.

Ljudje pogosto govorijo o bevskajočih majhnih terierjih, vendar ob tem pozabljajo, da je za to dober razlog. To je bila namreč njihova prvotna delovna zahteva.
V osnovi je bil namen vsakega psa ali ubiti plen pod zemljo ali opozoriti lovca, kje plen je. Vse to je seveda spremljalo glasno in vztrajno lajanje.
Čeprav večina belih višavskih terierjev danes ni več izkoriščanih za tako delo, je to še vedno njihov "poklic".
Eni so bolj, drugi manj glasni. So pa zato ponavadi dobri čuvaji. Res je, da so majhni, toda glasen lajež je ponavadi dovolj, da odžene vsiljivce.

Čeprav je to majhen kuža, je zelo aktiven. Tako potrebuje več sprehodov na dan ali pa dostop do ograjenega dvorišča.
Obožuje tudi igro z metanjem igračk.
Nikoli pa ne pustite, da se vaš beli višavski terier podi okoli nenadzorovano, kajti ta kuža je presenetljivo hiter in se lahko v trenutku zapodi za kakšno muco, ne glede na to, kako dobro je treniran je. Za to je kriv njegov terierski nagon.

Ne smemo pa pozabiti na še eno delovno lastnost, to je kopanje.

BELI VIŠAVSKI TERIER IN DRUGE DOMAČE ŽIVALI

Prav tako kot lajež in kopanje, sta tudi lovljenje in ubijanje, ki se nanaša predvsem na škodljive živali, naravni lastnosti belega višavskega terierja.

Če pripeljete mladička v hišo, kjer že imate muco ali dve, je včasih najbolje, da živali same uredijo s hirearhijo. Hrčke in ostale podobne domače živali pa premestite tako, da mu ne bodo dostopne.
Če pa pripeljete muco v hišo, kjer že imate belega višavskega terierja, jo morate počasi predstaviti in ju ves čas nadzorovati.

NAZAJ NA VRH STRANI