UVOD V

VERJETNOST



Osnove verjetnostiPredstavitev snovi Osnovni pojmi Poskus in dogodek Kombinatorično štetje Ali že veš, kako se nariše kombinatorično drevo? Frekvenca dogodka... ...in relativna frekvenca Verjetnost Razlaga še nekaterih osnovnih pojmov verjetnosti Verjetnost in števila Izražanje verjetnosti s števili. Računanje verjetnostiKako izračunamo verjetnost nekega dogodka? Test Preveri se. Zagotovo si se nekaj novega naučil/a!

Avtorske pravice © 2003,
Tea Rajgelj

PREVERI SVOJE ZNANJE

Izbiraš lahko med tremi stopnjami zahtevnosti nalog (lažji test, srednje težki test in težji test). Priporočam, da najprej rešiš lažji test, nato pa po želji še kakšnega izmed težjih.

Pri vsakem vprašanju je možen le en pravilen odgovor. Ni nujno, da rešuješ po vrsti.

Potem, ko odgovoriš na vsa vprašanja, klikni tipko PREVERI. Tvoj rezultat se bo prikazal v posebnem oknu, ki se bo pojavil ob pritisku na gumb. Dodatno bo v vrstici pod glavno stranjo pisalo, katere naloge po vrsti so bile napačno odgovorjene.

Če želiš ponovno reševati isti test, klikni IZBRIŠI. Če pa se želiš ponovno preveriti z drugačnimi nalogami, klikni na test kake druge težavnostne stopnje.


TEŽJI TEST

1.) V vrečki imamo tri bele, dve modri in pet pisanih frnikol. Ali obstaja pri poskusu naključnega izbora frnikole nemogoč dogodek? Ali obstaja gotovi dogodek? Koliko je slučajnih dogodkov?

    Ne. Ne. Tri.
    Da. Ne. Osem.
    Da. Da. Tri. 

2.) Na voljo imamo štiri nepobarvana geometrijska telesa: piramido, kocko, prizmo in valj ter pet različnih barv: modra, zelena, rumena, bela in rdeča. Koliko različnih enobarvnih teles lahko dobimo, če vsako igračo lahko obarvamo z vsako barvo?

    Šestnajst.
    Dvajset.
    Štiri.

3.) Kateri izmed spodnjih odgovorov prikazuje pravilno rešitev z metodo sklepanja za naslednjo nalogo: Na koliko načinov se lahko v vrsto postavijo štiri osebe, če je le ena izmed njih lahko na prvem mestu?

    1*3*2*1=6 
    4*3*2*1=24
    1*3*3*3=27

4.) Matej in Lidija sta se igrala s frnikolami. Matej je vrgel svojih 20 frnikol in 5-krat zadel luknjo. Lidija je vrgla 18 frnikol in 7-krat zadela. Nato sta pobrala vsak svoje frnikole in metala še enkrat. Matej je zadel 9-krat, Lidija pa 7-krat. Kateri dve od spodnjih trditev sta pravilni?

    V prvem delu je bil boljši Matej, v drugem pa Lidija. Skupno je zmagal Matej.
    V prvem delu je bila boljša Lidija, v drugem pa Matej. Skupno je zmagala Lidija.
    V prvem delu je bila boljša Lidija, v drugem pa Matej. Skupno je zmagal Matej.

5.)  Rok, Aljaž in Gregor so metali pikado. Rezultate so si zabeležili v spodnji preglednici. Katera od spodnjih trditev je napačna?

    Relativna frekvenca vseh metov s številom točk med 1 in 10 je enaka pri vseh treh.
    Relativna frekvenca vseh Rokovih metov med 21 in 30 je večja od relativne frekvence Gregorjevih in Aljaževih metov med 21 in 30.
    Največjo relativno frekvenco vseh metov med 31 in 40 ima Aljaž.

6.) Na sliki je kolo sreče. Dogodek, da se kolo po vrtenju ustavi na polju določene barve poimenujemo s prvo črko te barve (M-modra, R-rumena, O-oranžna in Z-zelena). Katera od spodnjih enačb je napačna?

P(M) = P(R)
P(Z) = P(O) + 1/8
P(Z) = P(M) - 1/8

 


7.) Na voljo imamo štiri bonbone. Dva od njih sta zelena, dva pa rumena. Izvedemo poskus hkratnega naključnega vlečenja dveh bonbonov. Koliko slučajnih dogodkov obstaja v pri tem poskusu?

    Štiri.
    Tri.
    Dva.

8.)  Kolikšna je verjetnost (dogodka A), da izvlečemo dva rumena bonbona pri poskusu iz prejšnje naloge?

    P(A)=1/3
    P(A)=1/4
    P(A)=1/6

9.) Znašel si se v dvigalu v tretjem nadstropju devetnadstropne hiše. Kolikšna je verjetnost dogodka B, da boš naključno pritisnil ravno na gumb za v četrto nadstropje?

 

P(B)=3/9
P(B)=2/3
P(B)=1/9


10.) Iz kupa sedmih domin izvlečemo eno. Kolikšna je verjetnost dogodka C, da potegnemo domino s 5 pikami ali z 1 piko.

P(R)=4/7
P(R)=3/7
P(R)=3/4


   


LAŽJI     SREDNJE TEŽKI     TEŽJI