O Piramidi

Piramida je oglato telo, ki ga omejujejo n-kotnik in n trikotnikov s skupno točko V. Točka V je vrh piramide. N-kotnik je osnovna ploskev piramide (oznaka O).Plašč piramide sestavlja n stranskih ploskev, ki so trikotni.
Teh je toliko, kolikor ima osnovna ploskev stranic. Stranice osnovne ploskve so osnovni robovi (oznaka a) piramide, vsi drugi robovi pa so stranski (oznaka s). Višina (oznaka v) piramide je pravokotna razdalja vrha V od osnovne ploskve. Višine trikotnikov plašča (oznaka v1, pravokotna razdalja iz vrha na osnovni rob) imenujemo stranske višine. Če so vsi stranski robovi med seboj enaki in če pade višina v središče njene osnovne ploskve, je piramida pokončna (stranske ploskve so enakokraki trikotniki) , sicer je poševna. Če je osnovna ploskev piramide pravilni n-kotnik, je piramida pravilna (vse stranske ploskve so skladni enakokraki trikotniki).

Po številu robov osnovne ploskve ločimo tristrane, štiristrane, ..., n-strane piramide.
Piramido, ki ima za osnovno ploskev trikotnik, imenujemo tristrana piramida ali četverec ali tetraeder. Če je četverec enakorob, ga imenujemo pravilni četverec ali pravilni tetraeder.

Na tej spletni strani bomo govorili le o pokončnih piramidah, zato bom besedo pokončna izpuščala.