FOTOSINTEZA
Pri fotosintezi se preprosto sestavljeni delci vode in ogljikovega dioksida spajajo v zapleteno grajene obročaste delce grozdnega sladkorja. Za to je potrebna energija - klorofil izkorišča sončno energijo. Delci so trdno povezani med seboj v obročih, energija je shranjena v njih.

Za življenje potrebujemo živa bitja določeno energijo. Dobimo jo iz hrane. Vprašanje pa je, kako pride energija v hrano.

Zelene rastline so si za proizvodnjo hrane izbrale svetlobno energijo - sonce. To energijo lahko zelene rastline izkoriščajo z listnim zelenilom ali klorofilom, ki je v njihovih klorofilnih telescih. Svetloba preko klorofila učinkuje na vodo in jo razstavi na njene sestavine. Pri tem nastane kisik, ki ga rastlina IZLOČA. Druge sestavine vode se vežejo z ogljikovim dioksidom in nastane sladkor

To dogajanje imenujemoFOTOSINTEZA, pomeni pa nastanek organskih snovi iz anorganskih s pomočjo svetlobe.Nato nastanejo iz sladkorja vse ostale snovi, ki sestavljajo hrano živih bitij.

ogljikov dioksid + voda + energija + klorofilna telesca ? kisik + hrana

CO2 + H2O + E + klorofilna telesca ? O2 + hrana

Fotosinteza imenujemo spreminjanje vode in ogljikovega dioksida s pomočjo klorofila in svetlobe v sladkor. Zato poteka fotosinteza v zelenih listih le, če so osvetljeni.

V nadaljnjih spremembah, za katere pa ni potrebna svetloba, se del sladkorja spremeni v škrob. Obenem nastajajo iz sladkorja snovi, ki grade živa bitja.