DIHANJE RASTLIN

Za življenje in delo potrebujemo živa bitja energijo. Ne ustreza nam energija, ki jo dajo izgorevajoči bencinski hlapi s katero ženemo avtomobilski motor. Nam ustreza energija, ki je nakopičena v naši hrani.

Hrana v celicah počasi izgoreva in pri tem dobi živo bitje potrebno energijo. To nam omogoča kisik, plin, ki predstavlja 21% zraka. Zato ga neprestano vdihujemo. Pri dihanju torej dobimo iz hrane energijo.

 

Rastline energijo za življenje sproščajo z dihanjem, predvsem iz sladkorja. Za dihanje potrebni kisik sprejemajo iz zraka, ki prihaja v zelene liste skozi listne reže.

Pri dihanju pa nastaja kot odpadna snov v celicah drug plin, to je ogljikov dioksid. Rastline ga izločajo po isti poti, po kateri sprejemajo kisik - skozi reže.

Ker se rastline večinoma ne premikajo, manj se gibljejo kot živali, človek, porabijo manj energije, zato je tudi njihovo dihanje šibkejše, manj opazno.

Dihanje imenujemo sproščanje energije, ki jo živa bitja potrebujejo za življenje. Dobivamo jo iz hrane s kisikom, ki prihaja v rastline skozi reže. Skoznje izhaja tudi ogljikov dioksid, ki nastane pri dihanju.

slika-dihanje

nazaj

domov

naprej