Velike modre ribe

Med velike modre  ribe sodijo;

TUN

PALAMINA

ROMB

MEČARICA

 

Tun

Tun je naša največja riba kostnica, ki ima vretenasto izredno hidrodinamično telo, enotne, zamolklo kovinsko modre barve po hrbtu. Značilne resice na hrbtni trebušni strani tik pred veliko, razcepljeno repno plavutjo. Živi v velikih jatah na odprtem morju, redkeje blizu obal.  V Jadranu se tun približa poleti in jeseni. Meso je temno, ker je bogato prekrvljjeno, okusno, najokusnejši je podtrebušni del in je težje prebavljivo. Razvila se je predelovalna industrija, saj tunino predelujejo tudi v konzerve. Uporabi se lahko tudi za žar, brodet ali marinade.

NAZAJ NA VRH

Palamida

Palamida je manjša riba, ki ima sočno in bolj belo meso. Uporablja se kot tunina (meso tuna).

NAZAJ NA VRH

Romb

Romb ima ovalno telo in leži na levem boku kot list. Živi na peščenem blatnatem dnu ob obali blizu rečnih izlivov (Tržaški zaliv). Rombi imajo lastnost, da spreminjajo barvo in se prilagajajo morskemu dnu. Meso je podobno morskemu listu, manj cenjeno in pripravijo ga ocvrtega, ter kuhanega.

NAZAJ NA VRH

Mečarica

Mečarica ima zgornjo čeljust zraslo v "sabljo", dolgo za polovico trupa. Telo ima izredno hidrodinamično, vretenasto, sloko. Spada med najhitrejše ribe, saj lahko plava s hitrostjo do 100 km/h. Htbet ima temno moder, trebuh srebrno siv. Živi predvsem v srednjem in južnem jadranu. Je torej uvožena riba z belim, nekoliko suhim mesom, ki je zelo cenjeno. Meso velikih mesaric je rdečkasto in manj cenjeno. Pripravlja se največ na žaru.

NAZAJ NA VRH

NAZAJ

 

.