Konzerve sladkovodnih rib

Vsebovati morajo 70 do 85 % ribjega mesa. Meso mora imeti okus in vonj po prekajeni sladkovodni ribi. pri čemer sme meso iz konzerv, ki so bile v skladišču do dva meseca, imeti v manjši meri tudi vonj po rečnem blatu. Konzerve sladkovodnih rib se prodajajo kot:

konzervirane prekajene ukljeve ribe,
konzervirani prekajeni krapi,
konzervirane prekajene sladkovodne ribe,
mešane konzervirane sladkovodne ribe.

Konzervam sladkovodnih rib dodajajo olje in omako. Prodajajo se kot 1. in 2. kakovostni razred. pri konzerviranju uporabljajo rafinirano oljčno ali semenjsko olje, lahko pa tudi nerafinirano oljčno olje. Mešane konzerve sladkovodnih rib so konzerve, dobljene s predelavo mesa sladkovodnih rib in sadja ali zelenjave, ki jim dodajo olje ali omako. Pravilnik za mešane konzerve morskih rib velja tudi za mešane konzerve sladkovodnih rib.