SLADKOVODNE RIBE

Po pravilniku o kvaliteti jih delimo na ribe iz ribnikov, to so npr. postrvi, som, smuč in krap, ter ribe iz odprtih vod, te so npr. postrvi, lipan, sulec, smuč, losos, som, ščuka, klen in jeseter.

POSTRV

LIPANJ

SULEC

SMUČ

SOM

KRAP

ŠČUKA

JEGULJA

BELICA

SKLENOLUSKAVKE

 

Postrv

Postrv je cenjena sladkovodna riba. Poznamo več vrst postrvi; potočna (poznana po rdečih in črnih pikah), amerikanka ali šarenka (ima vijolično črto od repa do glave in jo večinoma gojijo v ribnikih), križanka (živi v jezerih), soška postrv  ali glavatica (olivno zelena marmorirana, avtohtona, izginja), ohridska postrv (doseže veliko večjo težo kot postrvi v naših vodah, njeno meso je oranžno), zlatovčica (podobna postrvi in živi v globinskih gorskih jezerih). Potočna postrv, zlatovčica in ohridska imajo najbolj okusno meso. Vse postrvi lahko kuhamo, pečemo naravno ali na žaru. Pripravljamo tudi ocvrte, posebno  večje režemo na manjše kose in jih ocremo. Zlatovčico in ohridsko postrv tudi sušijo.

NAZAJ NA VRH

Lipanj

 Lipanj je zelo okusna riba, nekoliko podobna postrvi, ki jo lahko pripravljamo enako kot postrvi. Zraste do dolžine 60 cm. Meso ima belo in precej čvrsto.

NAZAJ NA VRH

Sulec 

Sulec je sladkovodna riba, ki doseže tudi 10 kg. Manjše pečejo cele, večje filirajo. Najboljši so ko tehtajo 3 do 4 kg. Meso uporabljajo tudi v hladni kuhinji. Pogosto ga kuhajo. Meso je najboljše v spomladanskih mesecih.

NAZAJ NA VRH

Smuč ali smoj

Smuč zraste do 1 m v dolžino in lahko tehta do 15 kg. Prepoznamo ga po olivno zelenem hrbtu, na katerem ima dve plavuti. Proti trebuhu, ki je svetlejši se vlečejo temnejše proge.Je ena naših najboljših rib in jo radi pripravijo v hladni kuhinji. Najpogosteje  jo kuhajo, ponudijo z različnimi omakami. Smuče tudi konzervirajo v soli.

NAZAJ NA VRH

Som

Som sodi med največje sladkovodne ribe. Zavaljeno somovo telo zraste v dolžino do 2,5 m in lahko tehta do 200 kg. Ima veliko ploščato glavo, usta pa široko kot žaba. Prepoznamo ga po dolgih brkih. Meso je mastno, lahko ga pečejo ali cvrejo, pripravijo v džuveču ali juhi.

         

NAZAJ NA VRH

Krap

Krapu ugajajo vode z blatnatim dnom in veliko rastlinja. Njegovo zavaljeno telo zraste do 50 cm dolžine in lahko tehta do 20 kg. Ima visok hrbet in majhna usta, ob njih pa kratke tipalnice. Poznamo navadnega in plemenitega, veleluskinarja in zrcalarja. Plemeniti je skoraj brez lusk. Krapi, ki živijo v stoječih vodah imajo okus po mulju. njihovo meso je okusno, le nekoliko mastno. Krape pečejo, dušijo, pripravljajo kot golaž, narezane na kose ocvrejo. Prodajajo jih tudi suhe.

 

NAZAJ NA VRH

Ščuka

Ščuka ima značilno podolgovato, valjasto telo z dolgim gobcem, v njem je polno nazaj obrnjenih koničastih zob. Spodnjo čeljust ima daljšo od zgornje. Zraste lahko do dolžine 1,5 m in tehta do 30 kg ali več..Meso mladih živali je okusno, pri starejših ribah pa pa pusto z debelimi vlakni.. Najboljše so ščuke, ki tehtajo od 2 do 3 kg.  najpogostejše jih pečemo, narezane na kose tudi ocvremo.  

NAZAJ NA VRH

Jegulja

Jegulja je podobna spolzki, sluzavi kači, gladka z zelo drobnimi luskami, po hrbtu olivno zelena, po trebuhu svetlo rumena. Po hrbtu prek repa  do trebuha dolga neprekinjena neparna plavut. Živi izmenoma v morju (drsti) in rekah. Ima okusno, trdo in mastno meso, ki ga pečejo ali kuhajo. Dobi se tudi prekajena.

NAZAJ NA VRH

Belica, Mrena, Klen

Belica, mrena in klen so ribe slabše kakovosti in se ne uporabljajo v gostinstvu.

NAZAJ NA VRH

Sklenoluskavke

Kečiga, jeseter in beluga so  pomembne zaradi kaviarja. najfinejšega dobijo iz kečige.

NAZAJ NA VRH

NAZAJ