Polkonzerve sladkovodnih rib

Polkonzerve sladkovodnih rib so na tržišču kot kaviar in druge polkonzerve sladkovodnih rib. Za izdelovanje slednjih mora proizvajalec predpisati proizvajalno specifikacijo.

Kaviar je polkonzerva, ki jo dobijo s predelavo ribjih iker iz reda slenoluskavk (jeseter, beluga, kečiga). Ulovljeni ribi, npr. belugi, ki tehta 130 kg odvzamejo ikre (15 - 20 kg) in jih pretlačijo skozi gosto sito. Jajčeca gredo skozi, na situ pa ostane staničje. Ikre pretresejo s fino soljo in mešajo, tako, da vpijejo sol in nabreknejo. Ko pri mešanju slišijo zvok, kot bi mešali steklena zrna, je izdelan zrnasti kaviar. Slabše kakovosti je trdi kaviar, kjer dajo prečipčene ikre v močno slano vodo in jih nato stiskajo.

V kaviarju so ikre proste, brez vezivnega tkiva, primerno debele. Z lahkoto se morajo ločiti druga od druge, kaviar ne sme biti sluzast, niti ne popolnoma suh. Kaviar je izredno hranilen, saj ima 30 - 40 % lahko prebavljivih beljakovinin 15 % maščob. Dober kaviar ima blag, ugoden okus in vonj po ribah. Zrna morajo imeti steklen sijaj. Kaviaz je običajno  temne barve, lahko je tudi rdeč in spada med najdražje delikatesne jedi.

Prepovedano je prodajati kaviar, ki ima črviče široke trakulje, Prav tako mu ne smejo dodati sage, olja, bouilon ali druge sestavine, ter barve.

Kaviar hranimo stalno v hladilniku.