Polkonzrve morskih rib

Polkonzrve morskih rib morajo vsebovati od 70 do 80 % ribjega mesa, razen marinade, ki ne sme vsebovati manj kot 30 % ribjega mesa. Polkonzrve morskih rib so v prodaji kot:

iztegnjeni ali zviti fileti;
marinade,
rusli,
očiščene sardele v salamuri,
sardele v salamuri, 
sardelna pasta.

Iztegnjeni ali zviti fileti (zvitki)

Iztegnjeni ali zviti fileti (zvitki) so polkonzerve, ki jih dobijo s predelavo mesa soljenih inčunov ali sardel, ki jim dodajo olje, omako ali salamuro. Iztegnjeni fileti morajo biti pravilno in gosto zloženi. Ribje meso mora biti očiščeno kože in večjih kosti, takšne konsistence, da fileti pod pritiskom prsta ne razpadejo. Meso se pri jemanju iz posode na vilicah, ne sme  zlomiti in ne sme vsebovati več kot 20 % soli, ki na površini ne sme biti kristalizirana. 

Pri zvitkih inčunov ali sardel morajo biti filiti popolnoma zviti, v vdolbini pa je popek kapre ali košček rdeče paprike. popek kapre mora biti droben, zaprt, čvrste konsistence in temno zelene barve.

NAZAJ NA VRH

 

Marinade

Marinade so slano kisle polkonzerve. Dobijo jih s predelavo  rib po hladnem postopku ali kuhanjem ali pečenjem, z dodatkom zelenjaveali brez nje, zalite s salamuro in ocetno kislino, omako ali oljem. Hladne marinade dobijo s predelavo svežih ali slanih rib v slano - kisli kopeli, z dodatki zelenjave in začimb, ter jih zalijejo s salamuro in ocetno kislino, omako ali oljem.

NAZAJ NA VRH

 

Rusli

Rusli so hladno marinirane papaline ali manjše sardele, ki jim dodajo rezano čebulo, zeleno papriko, kumare in druga zeelnjava, ter so zalite s salamuro in ocetno kislino (2%). Čebule in druge zeelnjave ne sme biti več kot 50 %, kožica rib mora biti svetlo srebrne barve, ne sme biti zgrbančena, oguljena ali počena pri več kot 10 % rib. Meso je bele barve in čvrste konsistence.

NAZAJ NA VRH

 

Očiščene sardele v salamuri

Očiščene sardele v salamuri so polkonzerve, ki jih dobijo s predelavo soljenih konzerv, ki jim dodajo salmuro. Očiščene sardele so brez glave, repa in kože, niso popolnoma zreel. Meso je na prelomu rožnate barve in se pod pritiskom prsta ne drobi.

NAZAJ NA VRH

 

Sardele v salamuri

Sardele v salamuri in inčuni v salamuri so polkonzerve, ki jih pripravijo iz soljenih sardel ali inčunov, ne da bi jim odstranili glavo in kožo.

NAZAJ NA VRH

 

Sardelna pasta

Sardelna pasta je polkonzerva, ki jo dobijo s predelavo zmletega mesa slanih sardel in inčunov, dovoljeno je uporabiti do 20 % mesa skuš. V sardelni pasti mora biti meso dobro zmleto, homogeno, da se da mazati. Pasta ne sme vsebovati drobcev soli in je rumenkasto ali rjavo rožnate barve.

NAZAJ NA VRH