Landovina

Med landovinp prištevamo ražo, morsko žabo, mačjega soma ali mačko, morskega soma in še nekatere druge.

RAŽA

SKAT

MORSKA MAČKA

 

Raža

Raža je močno hrbtno sploščena, z rombastim telesom in ima velike prsne plavuti od glave do repa široko prirasle ob telo.  Rep je podoben dolgemu biču. Oči ima na hrbtni strani, usta in škržne reže na trubuhu. Koža je hrapava in posuta s trnastimi gumbi, hrbet je rumeno rjav, sivo zelen in pegast. Živi delno zakopan v blatno peščeno dno. Meso je belo, okusno in rahlo kiselkasto. Kosti ima hrustančaste, zato meso z lahkoto odločimo. Kožo moramo odreti. Meso najpogostejše kuhamo, paniramo ali ocremo, uporabimo ga lahko za juho in brodet.

NAZAJ NA VRH

Skat

Skat je hrbtno sploščen, spredaj zaobljena prsna plavut obrašča telo, prav tako trebušna plavut. Koža ja gladka, sluzava. Hrbet imarjav do rumenkast in mermoriran. Kot  vsi skati ima oči na hrbtu, usta in škržnr reže na trbuhu. Živi na blatnem in peščenem dnu manjših globin. Meso jedo redko.

NAZAJ NA VRH

Morska mačka

Morska mačka ima telo vretenaste oblike, ki je širše spredaj. Koža je hrapava z zobatimi luskami (značilnost hrustančnic). Mačji som je rdečkasto sive barve posut z številnimi drobnimi pegicami. Usta ima na trebušni strani, ob straneh glave se razpira po pet škržnih rež. Telo zvija mehko in valujoče, kakor mačka (ime). Je najpogostejša hrustančnica v Jadranskem morju. najrajši se drži peščenih, blatnih tal. Meso je belo in nekoliko kiselkasto in ga najčeste uporabijo v brodetu.

NAZAJ NA VRH

 

NAZAJ