KONZERVE DROBNIH MODRIH RIB

Med drobne modre ribe razvrstimo:

sardine, 
konzervirane papaline, 
konzervirane inčune in 
konzervirane skuše. 

Konzerve morajo vsebovati od 70 do 85 % ribjega mesa, kosti morajo biti mehke, tako, da se pod prstom drobijo.

Sardine

So konzerve, dobljene s predelavo sardel. V prodaji so kot:

sardine v olju,
sardine v omaki,
sardine v salamuri.

Po kakovosti se izdelujejo sardine ekstra   kvalitete, sardine 1. kakovostnega razreda in sardine 2. kakovostnega razreda. V našem pravilniku je podrobno opisana kakovost vseh vrst ribjih konzerv.

Npr.; V sardinah ekstra kvalitete morajo biti sardele izenačenih velikosti, pravilno zložene, to je izmenoma vrat - rep, polpoševno, tesno druga ob drugi, tako da je svetla stran obrnjena proti odprtini pločevinke; kožica sardel v zgornji vrsti mora biti popolnoma cela, Meso mora biti belo, z izjemo   sardin  v omaki, mehke, sočne konsistence. Ko meso z vilicami jemljemo iz konzerve, se le to ne  sme zlomiti.

NAZAJ NA VRH

 

Konzervirane papaline

So konzerve, dobljene s predelavo, ki jim je dodano olje ali omaka. V prodaji so:

papaline v olju ali omaki,
počasi prekajene ali toplo prekajene papaline v olju ali omaki.

NAZAJ NA VRH

 

Konzervirani inčuni

So konzerve, dobljene s predelavo inčunov. V prodaji so:

inčuni v olju,
inčuni v omaki.

NAZAJ NA VRH

 

Konzervirane skuše

So konzerve pridobljene s predelavo skuš ali plavic (lokard). V prodaji so:

skuše ali skušice v olju,
skuše ali skušice v omaki,
skuše ali skušice v salamuri,
skušini fileti v olju;
skušini fileti v vinu. 

Po kakovosti so razdeljene v skuše v olju, omaki ali salamuri 1. in 2. kakovostnega razreda, ter skušini fileti ekstra kvalitete in 1. kakovostnega razreda.

NAZAJ NA VRH