Drobne modre ribe

Na našem trgu so najpogostejše naslednje ribe.

SARDELA

SARDELICA

SKUŠA

INČUN

ŠNJUR

SLANIK

 

Sardela

Sardela je najpogostejša riba Jadranskega morja, zelo podolgovata, srebrnega leska, z zelenkasto modrim hrbtom in navzgor šterlečimi čeljustmi. Živi v velikih jatah blizu površine. Lovijo jih celo celo, predvsem pa v toplih mesecih. pribljižno 2/3 ulova konzervirajo v olju in soli. Konzervirane sardele v olju imenujemo sardine. Soljene prodajajo v sodčkih. Najbolj okusne so pražene na žaru, cvrte in marinirane.

 

NAZAJ NA VRH

Sardelica

Sodi med najmanjše ribe Jadranskega morja. Pečejo se cele ali pripravljamo v različnim primorskih specialitetah.

NAZAJ NA VRH

Skuša

Skuša je sloke, vretenaste oblike z močno razcepljenih repom in majhnimi resicami na hrbtni in trebušni strani pred repom. Hrbet je temno modro zelen s črnikastimi vijugami. Meso je temno rdeče, okusno in težje prebavljivo.  Živijo v jatah na odprtem morju. Lovijo jih največspomladi in poleti. Pečemo jih naravno, po tržaško, na žaru, marinirane in dodajamo brodetu. Dobimo tudi soljene in sušen.  Nekoliko večja in skušam podobna je lokarda, ki ima zelenkast hrbet, na trebuhu pa zelene pegice. Lov je razmeroma bogat.

NAZAJ NA VRH

Inčun

Inčun je majhna riba, ki živi v jatah. Spoznamo jih po mnogo krajši čeljusti od zgornje. Ima okusno meso, ki ga lahko kuhamo, pečemo ali prodajamo slanega.

NAZAJ NA VRH

Šnjur

Šnjur je riba slabše kakovosti. Ima izredno ostre luske vzdolž boka od glave do repa. Hrbet je sivo moder in barva prehaja v sivo belo na trebuhu. Živi v plovu na odprtem morju, predvsem veliki šnjuri se spustijo tudi globje na dno. Hrani se s planktonom in živalicami z dna. Majhni šnjuri se pogosto zatečejo pod klobuke velikih meduz. Lovijo jih vse leto z globinskimi vlečnicami. meso je nekoliko rdečkasto in suho. pripravljajo ga na žaru in v brodetu.

NAZAJ NA VRH

 

Slanik

Slanik sodi v skupino sardel in je uvožena riba. V rabarnicah jo dobimo tudi svežo, sicer soljeno in prekajeno.

NAZAJ NA VRH

NAZAJ