BELE RIBE NEKOLIKO SLABŠE KAKOVOSTI

Med bele ribe nekoliko slabše kakovosti sodijo;

OSLIČ

CIPELJ

KANTAR

PIC

BRADAČ

GIRICA

UGOR

POLENOVKA

 

Oslič

Oslič živi tudi v Sredozemlju in zraste do dolžine 1,2 m. podnevi se najrajši zadržuje nad dnom, največkrat v globinah pod 100 m. Lovi predvsem ponoči in takrat se preseli višje. Po barvi je oslič podoben trskam. Hrbet ima siv, barva večinoma prehaja od rjave in črne, boki so svetlejši, trebušna stran svetlejša do bela. Meso je okusno, lahko prebavljivo in hitro pokvarljivo, ker je globinska riba. Hrbtenica je hrustančasta, meso zelo lahko odstranimo od hrbtenice. Osliče uvozijo tudi zamrznjene in  fileje v blokih.

NAZAJ NA VRH

Cipelj

Na trgu jih je več vrst in niso posebno cenjene ribe. Telo ima vretenasto, sloko, dve hrbtni plavuti, močne luske, enolično telesno barvo. meso je razmeroma dobro in okusno. Pripravljajo jih na žaru, kuhajo, manjše ciplje tudi pražijo. Riba je primerna za ribogojstvo.

NAZAJ NA VRH

Kantar

Kantar ima gmotasto, ovalno telo s kratko, v telo potlačeno. Značilna so majhna usta in velike oči. Po hrbtu je sive do sive zelene barve.  Živi na trdnem skalnem, kamnitem ali peščenem dnu poraslem z morskim rastlinjem. Meso je belo, suho in pusto. Primeren je za dietne jedi.

NAZAJ NA VRH

Pic

Pic ima podobno pigmentacijo kot šarg (eno veliko črno pego na korenu repa in veliko podolgovato črno liso za škržnim poklopcem). Živi v obalnem plitvem področju. Meso je cenjeno, belo in čvrsto.

NAZAJ NA VRH

Bradač

Bradač ima podolgovato telo z navzdol zakrivljenim profilom glave. Hrbet je rdeče rjav, trebuh umazano bel. Živi na blatnem, peščenem neporaslem dnu. Meso ima vonj po jodu, pripravljajo ga na žaru, ocvrtega in v brodetu.

NAZAJ NA VRH

Girica

Girica je vretenaste oblike, z značilno štirioglato bočno temno rjavo pego. Živi v Jadranu na peščenem in trdnem obraslem dnu srednjih globin. Zadržuje se v jatah. Meso je belo, okusno, čvrsto, ima poseben  vonj in veliko koščic. Pečemo jo na olju ali žaru, ribiči jo peko tudi kot ražnjiče in jim ne odstranijo drobovine.

NAZAJ NA VRH

Ugor

Ugor je podoben jegulji, povprečno je precej večji saj lahko tehta do 30 kg. Hrbtna plavut se začenja takoj za glavo v višini prsne plavuti. Drsti se samo enkrat in nato pogine. Ugor je nočna roparica, ki živi samo v morju v luknjah in razpokah skalne obale do globine 20 m. Ima zelo močne in nevarne čeljusti. Meso je belo, mehko in manj mastno od jeguljinega. Pripravijo ga v brodetu, na rezine praženega in pečenega na žaru.

NAZAJ NA VRH

Polenovka

Polenovko dobimo na našem trgu svežo in sušeno. Živi predvsem v hladnejših vodah (severna polobla)Sveža in zamrznjena je pogosto v blokih. prodajajo jih pod imenom fileji . Suho polenovko moramo namakati več dni, da se mišična vlakna prepojijo z vodo. Pripravljamo jo v omakah, enolončnicah, s krompirjem, kislim zeljem in mariniramo. Iz jeter pridobivajo ribje olje in ima precej vitamina A in D.

NAZAJ NA VRH

NAZAJ