TERMOPLASTI

se skoraj v celoti uporabljajo za oblikovanje izdelkov oz. polizdelkov iz polimernih mas. Njihova poglavitna lastnost je enostavna preoblikovalnost.

Zanimiva spletna stran za termoplaste: http://www.ter-plama.si/

Nekaj predstavnikov:

poliolefini - glavna predstavnika sta PP (polipropilen) in PE (polietilen). Njih skupna značilnost je nizka gostota (manj kot 1 g/cm3), voskast oprijem in vonj po parafinu. So ceneni in enostavni za preoblikovanje.

primeri uporabe:

peskatle.JPG (5862 bytes) ora.JPG (9734 bytes) petalne.jpg (7943 bytes)

polivinilklorid (PVC) -  ima namesto enega atoma vodika, atom klora. Zato je tudi nevaren za zdravje pri zgorevanju. Ločimo trdi PVC ali PVC - U in mehki PVC ali PVC - P.Ima višjo gostoto kot poliolefini - torej v vodi tone, ima višje tudi mehanske lastnosti. Uporaben je na intervalu od cca -5oC pa do nekje 60oC. Trdi PVC se uporablja predvsem v gradbeništvu, mehki pa za igrače, cevi, umetno usnje, tople pode, ....

        primeri uporabe:

             

 polistiren (PS): 

poleg poliolefinov in vinilkloridov sodi med široko potrošne umetne mase. Z dodatki komponent (npr. butadien) se močno izboljšajo žilavost in togost, hkrati pa se lahko predelujejo in imajo dobre površinske lastnosti. So zelo razširjeni - posebno ABS umetne mase. So najpomembnejša skupina za galvansko površinsko obdelavo. Sam polistiren je prozoren, trd in zelo krhek z visokim površinskim sijajem. Je občutljiv na svetlobo (porumeni), neobstojen v alkoholu in bencinu. Če ga penimo dobimo stiropor, ki je izjemen material za embalažo.

Z dodatki dobimo ABS, SB, SAN, ki so zelo žilavi in odporni na udarce. Dobro dušijo vibracije. Uporabni npr. za ohišja sesalcev, malih gospodinjskih aparatov ipd.

primeri uporabe:

 

 

politetrafluoretilen (PTFE) - bolj znan kot teflon, ima izjemne protikorozijske in drsne lastnosti ter je neobčutljiv na vremenske pogoje. Gostota je preko 2 g/cm3. Je negorljiv, vendar zelo težko preoblikovalen. Največkrat prašnati PTFE sintramo in tako dobimo ležaje, drsne puše, filtre, tesnila, dna likalnikov, prevleke posod, ....

       primer uporabe:

                    

 

 

nazaj domov naprej