KRAS

 

Čemu obup? Kri kraška je teran,

če kamen trd je, je še trša dlan,

ko burje zavihrajo tu zastave.

(Alojz Gradnik)

 

Kras je apnenčasta planota nad Tržaškim zalivom; sodi torej k Sredozemlju, vendar sredozemske vplive močno zmanjšujeta njegova lega daleč na severu in nadmorska višina (200-500 m.n.v.). Za podnebje lahko rečemo, da je sredozemsko; torej vroča in suha poletja ter mrzle in mokre zime z mrzlim severozahodnikom – burjo.

Burja je gotovo eden najbolj značilnih pa tudi neprijetnih vremenskih pojavov na Krasu, Vipavski dolini in Primorju.

Za mnoge so najbolj značilni, zanimivi ali lepi kraški pojavi jame. To so pristopne votline, ki jih oblikuje voda pri pretoku skozi apnenec. Na Krasu je znanih 587 jam.

Med posebne naravne značilnosti Krasa, ki so dobro vidne že na prvi pogled, sodi tudi rdečkasto obarvana prst. Prav barva je tako vidna lastnost te prsti, da so ji dali ime rdeča zemlja – terra rossa.

 

(ruj v jeseni)


Najverjetneje pa je Kras vsem znan po dobrotah, kot sta pršut in teran. Če se boste potepali po okolici Dutovelj, si lahko kozarec dobrega vina privoščite pri vinogradniški družini Šterling (Dutovlje 122a; 05-764-00-24), če pa boste pot nadaljevali po spodnjem Krasu (proti Komnu) si lahko lakoto potešite na vinotoču Ostrouška-Pelicon v Coljavi, kjer vas bodo postregli z izredno dobro pripravljenimi domačimi specialitetami.

 

 

nazaj