Naloge za razvedrilo in "kravžljanje" možganov

  1. Mačka in miška
  2. Miška je oddaljena od svoje luknje 20 korakov. Mačka je od miške oddaljena 5 skokov. Medtem ko skoči mačka enkrat, naredi miška 3 korake, toda en mačkin skok je dolg kot 10 mišjih korakov. Ali bo mačka ujela miško?

    Odgovor:

     

  3. Koliko bosta stara?
  4. Brat in sestra sta bila pred osmimi leti skupaj stara osem let. Koliko bosta skupaj stara čez osem let?

    Odgovor:

     

  5. Kitajec in lubenice
  6. (Star problem) Bolnemu Kitajcu se zahoče lubenic, zato naroči sinu: "Pojdi v mesto in mi prinesi lubenico, vendar misli na to, da boš moral mimo štirih davkarjev, izmed katerih ti bo vsak vzel polovico lubenic, ki jih boš nosil. Zato moraš kupiti toliko lubenic, da jih boš imel za davkarje, kolikor jim pripada, in boš vendarle prinesel eno domov." Koliko lubenic je moral kupiti sin?

    Odgovor:

     

  7. Polž in steber
  8. Polž pleza na 10 m visok steber. Podnevi spleza 5 m, ponoči pa zdrsne 4 m navzdol. Koliko dni bo potreboval, da bo splezal do vrha stebra?

    Odgovor:

     

     

  9. Zaboji z žeblji
  10. V skladišču so žeblji v zabojih po 14 kg, 16 kg in17 kg. Ali lahko skladiščnik izroči 100 kg žebljev, ne da bi odpiral zaboje?

    Odgovor:

     

     

  11. Dve rešitvi (1)
  12. Med številke števila 987654321 postavi znake plus (+), tako da v seštevku dobiš število 99. (Obstajata dve rešitvi.)

    Odgovor:

     

  13. Dve rešitvi (2)
  14. Med številke števila 1234567 postavi znake plus tako, da dobiš v seštevku 100. (Obstajata dve rešitvi.)

    Odgovor:

     

  15. Trije modrijani
  16. Trije grški filozofi , ki so se utrudili od razprav in poletne vročine, so legli k počitku pod drevje in zaspali. Medtem ko so spali, so jim šaljivci z ogljem namazali čela. Modrijani so se zbudili , se spogledali in se začeli smejati, vendar se nihče izmed njih ni razburjal, saj je vsak izmed njih menil, da se preostala dva smejita drug drugemu. Nenadoma pa se je eden od njih nehal smejati, ker je ugotovil, da so šaljivci z ogljem pomazali tudi njegovo čelo. Kako je to ugotovil?

    Odgovor:

     

  17. Kokoši in jajca
  18. Kokoš znese jajce in pol v dnevu in pol. Koliko jajc znese devet kokoši v devetih dneh?

    Odgovor:

     

  19. Kaj najprej?
  20. V škatlici vžigalic imaš samo eno vžigalico. Vstopiš v temno sobo, kjer so sveča, petrolejka in peč na drva. Kaj boš prižgal najprej?

    Odgovor:

     

     

  21. Otroka (1)
  22. Ivan ima dva otroka. Kolikšna je verjetnost, da sta oba Ivanova otroka fanta, če predpostavimo, da je eden od njegovih otrok fant?

    Odgovor:

     

     

  23. Otroka (2)

Milan ima dva otroka. Starejši otrok je dekle. Kolikšna je verjetnost, da sta oba njegova otroka dekleti?

Odgovor:

 

 

Začetek

Nazaj