Krakov je glavno mesto poljske pokrajine Malopoljske in leži na jugu Poljske. Ima približno 750.000 prebivalcev in je četrto največje poljsko mesto. Skozenj teče reka Visla, mesto pa je polno kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, saj je bil Krakov dolgo časa poljska prestolnica.  

zemljevid

 

Planty

Ožji center mesta je obdan z zelenim pasom, ki se imenuje Planty. To je pravzaprav park, ki poteka po črti nekdanjega mestnega obzidja in je raj za kolesarje in sprehajalce.

Srednjeveško mestno jedro je eno izmed najbolj ohranjenih v Evropi. Glavni trg (Rynek Glovny) je iz leta 1257 in ko stopimo nanj, nas prevzame njegova velikost. Na sredini trga kraljujejo Sukiennice - stavba iz šestnajstega stoletja, ki ima še vedno vlogo tržnice, vendar ne živilske. Tam prodajajo nakit (predvsem iz jantarja), razne domače izdelke, pa tudi druge turistične spominke. Pred Sukiennicami stoji spomenik poljskemu pisatelju Adamu Mickiewiczu.

Sukiennice

Na glavnem trgu stoji tudi Marijina cerkev. Z njenega levega zvonika, visokega 54m, vsako polno uro slišimo melodijo, ki ima zanimivo zgodovino. Izvirala naj bi iz 13. stoletja. Leta 1241 so Tatari napadli Krakov in opozorilna melodija naj bi prebudila speče prebivalce in služila kot klic k orožju. Vendar pa je trobentača v vrat zadela puščica in pesem je utihnila. Od takrat pa vse do danes vsako polno uro trobentač zaigra to melodijo in jo prekine na istem mestu. Do 15. stoletja, ko je bila zgrajena Marijina cerkev, so to melodijo igrali na mestnem obzidju, kjer naj bi se vse to tudi zgodilo.  

Marijina cerkev

Wawel

Južno od starega dela mesta se ob reki Visli dviga vavelski grič, na njem pa grad Vavel (Wawel), ki je bil od 11. do 17. stoletja sedež poljskih kraljev. Prav tu je bila leta 1000 ustanovljena krakovska škofija. Poleg gradu si na vavelskem griču lahko ogledamo še zakladnico, zbirko orožja, vavelsko stolnico (katedralo) s kraljevo grobnico, povzpnemo pa se lahko tudi na zvonik in si ogledamo Sigmundov zvon iz leta 1520, ki pa zvoni le ob redkih priložnostih (nekajkrat na leto) in je slišen do 50 km daleč. 
Mesto ni bilo uničeno že od Tatarskih vdorov v trinajstem stoletju, kar pa žal ne velja za židovsko četrt Kazimierz. Le-ta je bila dolga stoletja središče židovske kulture, dokler niso nacisti med drugo svetovno vojno pobili večine prebivalcev, ostale pa so najprej zaprli v geto, nato pa odpeljali v koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau, ki je od Krakova oddaljeno le uro vožnje.
Krakov je bil izbran za eno od devetih evropskih mest kulture leta 2000. Sicer pa Krakov lahko povsem zasluženo imenujemo poljska kulturna prestolnica, saj je v tem mestu skoraj četrtina vseh poljskih muzejskih zbirk. 
Poleg tega je Krakov tudi študentsko mesto - Jagiellonska univerza je najstarejša na Poljskem, v mestu pa študira približno 100.000 študentov, kar je zelo očitno, če se odpravite na raziskovanje nočnega življenja. Poleg tega mestu dajejo živahen utrip tudi mnogi turisti, ki odkrivajo lepote tega mesta. 

Jagiellonska univerza 

Krakov je mesto z mrzlimi zimami in zelo vročimi poletji. Spodaj si lahko ogledate trenutno temperaturo in napoved za naslednjih 7 dni.

Click for Krakow Forecast