MOJA PRVA STRAN

 

Nepričakovani tiger

Nekje, za devetimi gorami, sedmimi jezeri in tremi grički je živela princesa Mica. Ker je bila v letih, ko naj bi se poročila, si je želela, da bi se poročila s tistim, ki ga je ljubila. Zato je očeta kralja prosila, če se lahko poroči z njeno dolgoletno ljubeznijo, Janezom. Ker pa Janez ni bil princ, ampak sin revnega kmeta, se je oče odločil, da ga postavi pred preizkušnjo. Mico je popeljal v veliko sobano.


Dejal je: "Ljubica moja, lahko se poročiš z Janezom, če bo ubil tigra, ki je za enimi od teh petih vrat. Janez mora odpirati vrata po vrsti, začeti mora pri prvih vratih. Dokler ne bo odprl pravih vrat, ne bo vedel, kje je tiger. Zato bo ta tiger nepričakovan."


Princesa Mica je takoj tekla do Janeza in mu povedala, kaj je dejal oče. Peljala ga je do sobane, v kateri je Janez začel razmišljati o svoji nalogi: "Če bom odprl štiri prazne sobe, bom vedel, da je tiger v peti sobi. Torej tiger ne more biti v peti sobi. Peta soba torej odpade. Torej mora bi tiger v eni izmed prvih štirih sob. Kaj se bo zgodilo, če bom odprl tri prazne sobe? Potem bo tiger v četrti in znova ne bo nepričakovan. Torej četrta soba tudi odpade."


S takim sklepanjem je Janez dokazal, da tiger ne more bi niti v tretji niti v drugi niti v prvi sobi. Zatorej tigra ni!


Janez je bil od veselja ves iz sebe. Ker je dokazal, da tigra ni in ker je vedel, da kralj vedno drži besedo - torej tiger mora bi nepričakovan, je začel hrabro odpirati vrata. Na njegovo presenečenje je tiger skočil iz druge sobe. Bil je popolnoma nepričakovan. Tako je kralj držal besedo. Janezu je zaradi presenečenja pred tigrom le zbežal, zato je se morala princesa Mica poročiti z drugim...

Dosedaj se logiki niso mogli zedini, kaj je narobe z Janezovim sklepanjem. Soglašajo, da čeprav kralj ve, da drži besedo, Janez tega nikakor ne more vedeti. Zato ne more narediti veljavnega sklepa, da za poljubnimi vrati - vključno z zadnjimi - ni tigra.

NA VRH DOMOV