MOJA PRVA STRAN

 

Krokodil in otrok

Grški filozofi so radi pripovedovali zgodbo o krokodilu, ki je materi iztrgal otroka.

Krokodil je dejal: "Ali bom pojedel tvojega otroka? Če boš odgovorila pravilno, ti bom otroka vrnil nepoškodovanega." Kaj menite, kaj je rekla mati?

Rekla je: "Ojoj! Mojega otroka boš pojedel!" Krokodil pa je razmišljal: "Hmm, kaj naj storim? Če ti otroka vrnem, pomeni, da nisi povedala pravilno. Moral bi ga pojesti... Dobro, torej ti ga ne bom vrnil."

Mati pa takoj odvrne: "Pa moraš! Če boš pojedel mojega otroka, sem povedala pravilno, torej mi ga moraš vrniti." Ubogi krokodil ni vedel več, kje se ga glava drži, bil je tako osupel, da je otroka izpustil. Mati ga je zgrabila in stekla proč.

Krokodil je bil v kočljivem položaju: istočasno je moral otroka pojesti in ga vrni materi. Mati je bila torej zelo pametna. Kaj bi se zgodilo, če bi rekla: "Otroka mi boš vrnil."? V tem primeru bi krokodil lahko otroka vrnil ali ga pojedel - v obeh primerih brez protislovja. Če ga vrne, je mati povedala pravilno, krokodil je držal besedo. Če pa je krokodil dovolj podel in pohrusta otroka, potem je bila materina izjava napačna, kar krokodila odvrne od obljube, da otroka vrne.

DOMOV