Brla & ŽigaDomov
Športno plezanje
Začetki

Alpinizem

Športno plezanje

Fotogalerija

Povezave

Pošlji e-mail!

Ko sva se enkrat začela bolj resno ukvarjati z alpinizmom, sva pustila športno plezanje na stranskem tiru. Sprva sva v hribih plezala smeri do VI stopnje in zato sva hodila v plezališča le spomladi, da sva se privadila na plezanje v skali. Kasneje, ko sva hotela plezati vse težje smeri, in ker brez treninga to ne gre, sva pozimi redno trenirala na umetni steni. Prav tako pa sva tudi poleti in jeseni vse pogosteje obiskovala naravna plezališča. Za najine vse pogostejše obiske v plezališčih so krivi tudi najini prijatelji, ki se večinoma vsi ukvarjajo s športnim plezanjem.
Ko naju je pred 3 leti Andrej Kecman, ki naju je nekoč treniral, prosil, če bi vodila njegove skupine športnega plezanja, se je začela najina pot na področju treniranja. Še isto leto sva na pobudo kluba opravila tečaj za inštruktorja športnega plezanja. To je bil pogoj, da sva se lahko ukvarjala z vzgojo in treniranjem mladih športnih plezalcev.

Danes skupaj s še štirimi prijatelji vodimo vse treninge športnega plezanja za otroke do 18. leta pri AO Kranj in organiziramo plezalne tabore. Trenutno imamo 68 otrok, ki so razdeljeni v 6 skupin. V povprečju imajo vse skupine treninge dvakrat tedensko po 2 uri, razen skupini tekmovalcev, ki trenirajo štirikrat tedensko na umetni steni. V primeru lepega vremena pa gremo plezat v naravna plezališča. Veliko časa nam vzamejo tudi tekme za državno prvenstvo, ki so razkropljene po celi Sloveniji. Rezultati se vsako leto izbolšujejo, še posebno pri srednjih in starejših skupinah tekmovalcev.
Ker pa je športno plezanje vse bolj privlačen šport za starejše, vsako leto organiziramo šolo športnega plezanja. Tu se tečajniki seznanijo s tehnikami plezanja v skali in na umetni steni, načini varovanja v plezališčih in daljših športno-plezalnih smereh.

Copyright © 2002 Brla, vse pravice pridržane.