HERMAN MELVILLE

Rodil se je avgusta 1819 v New Yorku in umrl prav tam 12. Septembra 1891. Danes ga imajo za enega največjih ameriških pisateljev, ampak tako so začeli soditi šele pred nedavnim, zakaj ko je bil še živ, so posvečali njegovemu delu le malo pozornosti.

Kot deček je bil zmeraj nekam nemiren inje kopernel po daljnih krajih in doživetjih. Zaradi tega je pri devetnajstih letih postal mornar. Potem je nekaj časa opravljal učiteljski poklic. Ko mu je bilo dvaindvajset let, se je pridružil posadki kitolovske ladje, med vožnjo pa je z ladje pobegnil in živel več mesecev med ljudožerci na Markeških otokih. Tam ga je pobrala avstralska ladja, na kateri je pozneje sprožil majhen upor. Izkrcal se je na Tahitiju, kjer je živel med domačini, odondod pa je odšel v Honolulu, kjer se je pridružil posadki neke ameriške ladje, ki jo je zapustil leta 1844. S tem se je končalo Melvillovo pustolovsko življenje. Dozorel je in domišljijsko izrazil tisto kar je doživel.

Seveda mu je življenje na morju dalo poglavitno snov za njegovo pisateljsko delo. Moby Dick ali Beli kit je nedvomno njegova največja mojstrovina. Knjiga, napisana z epsko širino, obuja junaško obdobje plovbe z jadrnicami in prikazuje nenehni človekov boj z divjimi silami narave.

Ta priredba je namenjena mladini in zato manjka v nji veliko strani iz izvirnika. Vendar je tudi ta priredba takšna, da lahko bralci v spopadu med Ahabom in belim kitom vidijo velike boje, ki razvnemajo človeškega duha in ki povzročijo, kadar so jim za pobudo dovolj močna čustva, da se človek postavi po robu silam, močnejšim od sebe, in ga pri tem ne vodi razum, temveč klic neke neizbežne usode.