Začetna stran
Strupene gobe - uvodna stran
Strupene gobe - faloidni sindrom
Strupene gobe - parafaloidni sindrom
Strupene gobe - giromitrinski sindrom
Strupene gobe - orelaninski sindrom
Strupene gobe - muskarinski sindrom
Strupene gobe - panterinski sindrom
Strupene gobe - antabusni sindrom
Strupene gobe - paksilusni sindrom
Strupene gobe - prebavne motnje
Strupene gobe - prva pomoč  

 

 


Skoraj v vsakem rodu je nekaj strupenih vrst gob. Nekatere med njimi so tako zelo podobne užitnim, da jih lahko prepozna le izkušen poznavalec.

Strupene gobe so posebno nevarne otrokom, ker pri otrocih zadostuje glede na telesno težo manjša količina strupov. Zato je bolj varno, da otrokom, zlasti majhnim, ne dajemo sploh nobenih gobjih jedi.

Vsaka slabost po jedi pa seveda ni zastrupitev z gobami. Kadar pa obstaja sum, da se je človek zastrupil, je treba nuditi potrebno pomoč čim prej. V takem primeru je koristno, če prihranimo posamezne primerke gob, da jih lahko pokažemo zdravniku. Samo opisovanje gob z besedami največkrat ni točno in lahko zavede.

Kadar nastopijo težave kmalu po jedi in je mogoče z bruhanjem takoj izprazniti želodec, je to najhitrejša in najbolj zanesljiva prva pomoč. Bolnik si kmalu opomore in navadno zdravniška pomoč ni potrebna.

V težjem položaju je bolnik, pri katerem se pojavijo znaki zastrupitve pozno, 6 ali več ur po zaužitju gob. Ker je lahko v življenjski nevarnosti, ga je treba nemudoma prepeljati v ustrezno zdravstveno ustanovo. Bolnik naj leži mirno, toplo pokrit, naj ne uživa ničesar, najmanj pa alkoholne pijače. Opazujemo tudi druge osebe, ki so zaužile isti gobji obrok, ali se bodo morda tudi pri njih pojavili znaki zastrupitve.

Mnogokrat je treba pojasniti, od kod gobe izhajajo, kdo jih je nabral, katerega dne, na katerih rastiščih, na kakšen način so bile pripravljene, kdo jih je jedel, ali so bile kupljene, kje so bile kupljene, kako so bile shranjene, natančno je treba vedeti, koliko časa je preteklo od zaužitja do prvih znakov, koliko je bilo gob, in katerih vrst, katere jedi in pijače je bolnik ta dan še zaužil, kateri so bili znaki zastrupitve in v kakšnem časovnem zaporedju so se pojavljali, kakšno prvo pomoč je bolnik že dobil. Koristni so tudi podatki o drugih boleznih in o morebitni alergiji.

Zlasti v smrtno nevarnih primerih, kadar vrste gob ni mogoče ugotoviti na drug način, lahko v izbruhani masi ali v blatu z mikroskopsko preiskavo dokažejo značilne trose. Na voljo so tudi kemični testi za dokazovanje gobjih strupov.