Začetna stran
Strupene gobe - uvodna stran
Strupene gobe - faloidni sindrom
Strupene gobe - parafaloidni sindrom
Strupene gobe - giromitrinski sindrom
Strupene gobe - orelaninski sindrom
Strupene gobe - muskarinski sindrom
Strupene gobe - panterinski sindrom
Strupene gobe - antabusni sindrom
Strupene gobe - paksilusni sindrom
Strupene gobe - prebavne motnje
Strupene gobe - prva pomoč  

 

 


Oblika zastrupitve nastane po uživanju nalednjih vrst gob:

Začetna znamenja se pojavijo po 30-60 minutah in so prav nasprotna kot pri muskarinskem sindromu. Zenica je razširjena (kot pri atropinu) in srčni utrip pospešen. Prebavne motnje so različno močne ali pa jih sploh ni. Najbolj izrazite so psihične motnje v obliki vidnih halucinacij ter zmedenost in nemir, ki se menjavajo z zaspanostjo, včasih krči in nezavestjo. Največkrat vsi ti znaki izginejo v 2-10 urah.

Nekatere simptome so pojasnili z navzočnostjo strupene ibotenske kisline in njenih izomerov v gobah. Že v naravi nastaneta iz ibotenske kisline muscimol in muskazon. V panterjevi mušnici je teh strupenih snovi 10 krat več kot v rdeči mušnici. Ibotenska kislina omamlja muhe, ki si čez čas spet opomorejo. Zelo verjetno je to tista snov zaradi katere so nekoč uporabljali rdeče mušnice, namočene v mleku s sladkorjem, za privabljanje muh. Mislili so, da so muhe mrtve, a so bile le omamljene.

Ko pa so pri prostovoljcih preskušali delovanje ibotenske kisline, muscimola in muskazona, izoliranih iz gob, so se pokazali vsi drugi znaki zastrupitve, le halucinacije se niso pojavile. Iz tega sklepajo, da so v teh gobah še druge snovi s halucinogenim delovanjem, ki jih še nismo spoznali.