Nazaj
Antabusni sindrom
Antabusni sindrom
Antabusni sindrom
 
 
SLJUDNATA TINTNICA

Coprinus micaceus (Bull. ex Fr.) Fr.

 

Čas rasti:

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

Rastišče: na tleh in na trhlih štorih v vrtovih, parkih in gozdovih, v ogrevanih rastlinjakih tudi pozimi. Na prostem se pojavlja večkrat na leto ob vlažnem vremenu v večjih skupinah, ki izginejo v nekaj dneh; pogosta.

Klobuk: 2-4 (5) cm, zvonast, rumeno rjav in radialno drobno naguban razen na temenu, kjer je gladek in lešnikovo rjav; posut z drobnimi svetlečimi luskastimi kosmiči, ki jih bolje vidimo s povečevalnim steklom, v suhem vremenu hitro ovene, v vlažnem se z lističi utekočini v črno kašo.

Trosovnica: lističi ozki, zelo gosti, ob betu prosti, pri mladi gobi beli, nato sivo rjavi, končno črni, v vlažnem vremenu se hitro utekočinijo. Trosni prah temno rjav, skoraj črn, trosi 7,5-10 x 4-6mcm, gladki, na vrhu ožji in odsekani, spodaj kijasto zadebeljeni.

Bet: 5-10 x 0,3-0,5cm, belkast, gladek, cevasto votel, pri mladi gobi drobno nakosmičen.

Meso: belkasto, tanko, brez posebnega vonja in okusa.

Uporabnost: pogojno užitna; če jo uživamo v večji količini skupaj z alkoholom, lahko povzroči zastrupitve kot prava tintnica (antabusni sindrom), kot jedilna goba ni pomembna.

Možnost zamenjave: značilne so drobne svetleče luske na površini klobuka, ki jih bolje vidimo s povečevalnim steklom in so značilne za tintnice iz skupine Micacei Fr.. Coprinus saccharinus Romagnesi ima na klobuku s premerom 3-6cm bele kosmiče.