Nazaj
Antabusni sindrom
Antabusni sindrom
Antabusni sindrom
 
 
PRAVA TINTNICA

Coprinus atramentarius (Bull. ex Fr.)Fr.

 

Čas rasti:

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

Rastišče: v bližini dreves v senčnih vrtovih, parkih, poljih, raste v skupinah povsod, kjer je obilo organskih odpadkov.

Klobuk: 3-7cm v premeru, pepelnato sive do sivo rjave barve, na temenu temnejši z drobnimi rjavkastimi luskami, površina žarkasto vlaknata in svetleča, pri mladi gobi jajčaste oblike, pozneje se dežnikasto razpre, rob se dvigne in natrga v smeri vlaken.

Trosovnica: lističi zelo gosti, široki, trebušasti, ob betu prosti, z nazobčanim prostim robom, sprva beli, prekriti z zastiralom, ki kmalu odpade, v kratkem času postanejo lističi rjavi, nato od roba klobuka proti betu črni in se zaradi delovanja avtolitičnih fermentov v nekaj urah utekočinijo. Trosni prah črn.

Bet: 8-18 x 0,8-l,6cm, visok, vitek, votel, obdan s trdim vlaknatim mesom, svilnate vlaknate površine, valjast, zgoraj ožji, bel, v spodnjem delu obročasto zadebeljen in rjavkast.

Meso: tanko, belo, brez posebnega vonja in okusa.

Uporabnost: užitne so mlade gobe z belo trosovnico, pod pogojem, da v telesu ni takrat več kot 0,15 promila etilnega alkohola. Pri večji količini se pojavijo zaradi delovanja koprina, ki ga vsebujejo tintnice, motnje v obtoku, ker koprin v telesu prepreči dokončno razgradnjo etilnega alkohola.

Možnost zamenjave: s sljudnato tintnico, Coprinus micaceus (Bull. ex Fr.)Fr., ki je prav tako pogojno užitna pri istih pogojih. Klobuki so podobne oblike, le nekoliko manjši (2-5 cm v premeru) in na temenu posuti s svetlikajočimi se luskicami. V večjih skupinah raste okrog posekanih drevesnih debel od maja do jeseni.