Začetna stran
Strupene gobe - uvodna stran
Strupene gobe - faloidni sindrom
Strupene gobe - parafaloidni sindrom
Strupene gobe - giromitrinski sindrom
Strupene gobe - orelaninski sindrom
Strupene gobe - muskarinski sindrom
Strupene gobe - panterinski sindrom
Strupene gobe - antabusni sindrom
Strupene gobe - paksilusni sindrom
Strupene gobe - prebavne motnje
Strupene gobe - prva pomoč  

 

 


V naših krajih rasteta dve vrsti tintnic:

ki so prav okusne užitne gobe. Če pa jih uživamo hkrati z alkoholom, kadar je v krvi najmanj 0,15 promila etilnega alkohola, se v 3-16 urah po obroku tintnic razvijejo znamenja zastrupitve.

Takšna količina alkohola je v krvi po zaužitju 1 dcl vina ali po 2 dcl piva. Podobna znamenja nastanejo tudi pri zdravljenju alkoholizma z antabusom (tetraetil tiuram disulfid).

Najbolj očitna je rdečica obraza in gornjega dela telesa z občutkom vročine in glavobolom. Oči so otekle in rdeče, prav tako sluznica v žrelu in v dihalih. Bolnika sili h kašlju, poti se in težko diha, srčni utrip je pospešen. Pojavijo se motnje vida in govora ter omotičnost, v hujših primerih občutek strahu, zmedenost in znižanje krvnega pritiska s kolapsom. Prebavnih motenj ni. Težave trajajo kratek čas in se ponovijo še v nekaj naslednjih dneh pri vsaki ponovni dovolj veliki količini alkohola.

Ta znamenja pripisujejo delovanju koprina (N-1-hidroksiciklo-propil glutamin). Ta preprečuje v telesu normalno razgradnjo acetaldehida, ki nastaja iz etilnega alkohola, v ocetno kislino. Tako pride v organizmu do kopičenja acetaldehida. Znamenja zastrupitve se pojavijo pri 5 mcg acetaldehida v ml krvi.

Druge vrste tintnic, ki rastejo pri nas, nimajo antabusnega učinka.