SPLETNA UMETNOST

Tema je SPLETNA UMETNOST oziroma t.i. net. art. V nasprotju z virtualnimi galerijami to ni prenos že izdelanih umetnin (npr. slik, besedil, kipov) na splet. Pri net.artu je kot medij uporabljen kar sam splet, ki se s svojimi številnimi novimi tehnologijami kot izrazno sredstvo v mnogih pogledih močno razlikuje od drugih izraznih medijev. Ker umetniških izdelkov nima smisla preveč podrobno opisovati, ampak jih mora videti in doživeti vsakdo sam.

1. Guggenheim
(www.guggenheim.org)
Svetovno znani muzej Guggenheim se je resno lotil tudi spletne umetnosti, saj je vanjo vložil kar 1.000.000 USD. Četrtino tega zneska so namenili izdelku »Brandon«, ki si ga lahko ogledate na naslovu brandon.guggenheim.org. Seveda sama postavitev ne stane četrt milijona dolarjev, ampak kvečjemu nekaj tisočakov, preostali denar pa je bil verjetno porabljen za promocijo.
Da je spletna umetnost »in«, poleg omenjenega milijonskega zneska potrjuje tudi dejstvo, da so se pri Guggenheimu odločili postaviti svoj muzej v kiberprostor. Za ta projekt so najeli skupino arhitektov, ki bodo raziskovali izrazne možnosti virtualne arhitekture.

2. Muzej modernih umetnosti San Francisco
(www.sfmoma.org)
Zbirka spletne umetnosti se nahaja na oddelku »E*space«.

 3. The Syndicate
(colossus.v2.nl/syndicate/index_frames.html)
The Syndicate je eden izmed pomembnih forumov, ki so soustvarjali kiberkulturo. Vsebuje novice, napovedi zanimivih dogodkov (npr. razstav), teoretske prispevke, seznam relevantnih ustanov, če želite biti redno obveščeni o net.art dogodkih, pa se lahko naročite tudi na mailing listo.

4. Korenika
(www.rhizome.org)
Še eden izmed pomembnih forumov, ki so soustvarjali kiberkulturo; vsebuje kibernovice, razprave in zanimive prispevke (naslov enega izmed njih je »Intervjuvaj samega sebe«).

5. Zabavne smeti
(www.funnygarbage.com)
Pri Funny Garbage pravijo, da so oblikovalska hiša, med katere naročniki so tako znamenita imena, kot so The Cartoon Network, Nike in Compaq. Umetniška direktorja sta svojo kariero začela z risanjem grafitov na newyorški podzemni železnici, sedaj pa s posebno tehniko poskušata pričarati grafitarsko vzdušje tudi na spletu.

6. Jodi
(www.jodi.org)
Za imenom Jodi se skrivata dva Nizozemca, ki sta prava legenda net.arta. Njune strani so razgibane, ves čas se nekaj spreminja in nikoli ne (z)manjka presenecenj.

7. Superslabo
(www.superbad.com)
To zanimivo spletišče nam postreže z raznolikimi podstranmi: od nedolžnih, simpatičnih in s tehničnega vidika zanimivih geometrijskih likov do tehnično popolnoma nezahtevnih, a zato bolj provokativnih vsebin, ki ilustrirajo npr. obnašanje ZDA do potencialnih imigrantov. Tudi te strani se ves čas spreminjajo.

8. Etoy
(www.etoy.com)
Etoy je švicarska umetniška skupina, ki jo zaradi provokativne vsebine njenih strani menda ves čas tožijo razne multinacionalke.

9. Dežele onkraj
(www.distopia.com/LandsBeyond)
Na tem naslovu si lahko ogledate veliko zanimivih stvaritev, sestavljenih iz preprostih elementov računalniškega uporabniškega vmesnika (gumbov, oken, vnosnih polj ...), ki jih uporabljamo vsak dan in ob tem niti ne slutimo, kako uporabni so za umetniško izražanje ...

Copyright by Dejan KOPOLD
Datum zadnje spremembe: 25.03.2002