Vrhpoljski grb

Spomenik padlim borcem v Dupljah

(delo kiparja Marka Pogačnika)

Spomenik padlim borcem v Dupljah

Spomenik padlim borcem v Dupljah je delo kiparja in oblikovalca Marka Pogačnika iz leta 1980. Nahaja se na trikotniku zemlje med odcepoma ceste, ki vodi v jedro vasi, tako da spomenik srečamo predno stopimo v jedro vasi. Spomenik sestavljata dve skali iz kraškega kamna, ki sta na zunaji strani neobdelani, na notranji pa obdelani. Ti dve skali sta z obdelanima stranema obrnjeni druga proti drugi, tako da dajeta vtis dveh strani napol odprte knjige.

 

Kiparjeva obrazložitev spomenika:

Spomenik je narejen iz domačega kraškega kamna zato, ker je to v skladu z naravo NOB, ki je tekorekoč zrasla iz domače zemlje (ni prihajala od nekod drugod v obliki neke osvobodilne armade). Hkrati pa uporaba domačega kamna zagotavlja uglašenost z naravnim okoljem, kar je precej pomembno pri vaških spomenikih.

Celotno kompozicijo sestavljata dve skali, ki sta s komplementarnima stranema obrnjena druga proti drugi pod določenim kotom kot dve strani napol odprte knjige. Shematsko takole:

Shema spomenika

S tem nastane pred vasjo nekakšen ščit, ki je puščičasto usmerjen proti tujcu on obenem ščiti vas, ki je locirana za ščitom. Zato je tudi lokacija spomenika smiselna. Tako je že s prvim vtisom spomeniškega prostora izražena tista resnica NOB, ki jo je tedaj tovariš Tito formuliral z rekom: "Tujega nočemo, svojega ne damo!". Ta vtis je poudarjen še s tem, da skali proti prišleku obračata grobi stranici, proti vasi pa svoji gladki lici. Prostorska shema je torej takšna:

Prostorska shema spomenika

Obdelava kamnov:

Grobi strani obeh kamnov, ki gledata proti prišleku sta naravni - nedotaknjeni. Notranji strani ščita pa sta obdelani. Če gledamo znotraj ščita, je na gladki strani desnega kamna vklesana peterokraka zvezda, imena padlih borcev ter ostali njihovi podatki. Gladka stran levega kamna pa je kiparsko obdelana. Na njej je vklesan motiv, imenovan "kamniti cvet". Motiv "kamnitega cveta" je uporabljen zato, ker vsak cvet namreč ovene, cvet duhovne posvečenosti svobodi in resnici, ki je prevevala borce, pa ne ovene, prav tako kot ne premine kamen - cvet vklesan v njem.

Kamniti cvet

V prostor med skalama vodi tlakovana steza. Tam se lahko prebere napis, ogleda "kamniti cvet", ter položi venec. Vendar pa se steza ne ustavi, saj vodi naprej skozi t.i. "vrata smrti" med obema kamnoma in se zaokroži v majhno ploščad, od koder se odpira pogled v bujno Vipavsko dolino. Vrata med kamnoma se imenujejo "vrata smrti" zato, ker so na njihovem podboju izpisana imena tistih vaščanov, ki so morali stopiti skozi vrata smrti, da bi bil osvobodilni boj dobojevan. Vendar, ko stopimo skozi ta "vrata smrti" v tem primeru pravzaprav stopimo v življenje, kajti pred nami se odpre življenje Vipavske doline. S tem je na prostorsko - dinamični način izraženo, da so borci in žrtve, ki so omahnili v smrt, pravzaprav stopili v življenje, kajti njihovi napori živijo še danes kot temelj našega sodobnega življenja. Sledi shematski prikaz prostorsko-dinamične ravni spomenika:

Shematski prikaz prostorsko-dinamične ravni spomenika

To je kiparjeva razlaga spomenika iz časa, ko je ta nastajal. Ker pa so se danes razmere precej spremenile, še zlasti glede pogledov na NOB, so tudi pogledi na spomenike posvečene padlim borcem postali drugačni. Vendar pa kljub vsemu ostaja dejstvo, da spomeniku umetniška vrednost ostaja, ne glede na vsebino, ki jo prikazuje.

Duplje

 

Vrhpoljski grb