NEKAJ OBLIK BONSAIJEV


POKONČNA FORMALNA OBLIKA
To je najbolj preprosta oblika bonsaija. Ima navpično ravno deblo, ki ga enakomerno obdajajo veje, vzporedne s podlago. Veje so spodaj daljše, proti vrhu pa krajše, tako da ustvarjajo krošnjo stožčaste oblike. Kadar so veje po višini med seboj ločene, govorimo o etažni obliki.
Primerne rastline:javor, bukev, gaber, smreka. bor...

POKONČNA SPONTANA OBLIKA
Ta oblika je zelo pogosta v naravi in za začetnike tudi najbolj primerna. Podobna je pokončni formalni obliki, vendar je deblo bolj ali manj zakrivljeno. Za zanimivejši izgled lahko tudi odgrnemo korenine.
Primerne rastline:javor, breza, bukev, gaber, jablana, hrast, smreka, bor...

VETROVNA (NAGNJENA) OBLIKA
To ni poševno posajeno drevo, ampak drevo z bolj ali manj v eno stran nagnjenim deblom, kjer vse veje rastejo v eno smer, kot da bi drevo bilo izpostavljeno nenehnemu vetru v isto smer. Posadimo ga čisto na rob posode, veje pa segajo prek nasprotnega roba.
Primerne rastline:breza, macesen, vrba, bor...

KASKADNA OBLIKA
Pri tej obliki posnemamo drevo na robu pečine. Osnovna značilnost je deblo ali bolj pogosto ojačana spodnja veja,ki sega prek spodnjega roba posode. To dosežemo z uporabo žice, ali pa izkoristimo lastnost dreves, da vedno rastejo navzgor in proti svetlobi. Posodo nagnemo ali pa jo v skrajnem primeru položimo na bok, ko pa je bonsai že izoblikovan, jo seveda obrnemo zopet pokončno. Zaradi ravnotežja potrebuje rastlina ožjo in višjo posodo.
Primerne rastline:kutina, macesen, vrba, brin, bor...

OBLIKA SPLAVA
To je večstebelna oblika bonsaija. Vzgojimo ga iz drevesa, ki mu vse veje rastejo z ene strani debla. Posadimo ga ležeče, da vse veje gledajo navzgor in se iz njih razvijejo nova debla, na nasprotni strani debla pa se razvijejo korenine.
Primerne rastline:javor, breza, brin, bor...

OBLIKA NA KAMEN
Ta oblika posnema drevesa, ki se v gorah v boju z vetrom oklepajo skal. Tako drevo raste na kamnu, ki se ga oprijemlje z vidnimi koreninami, ki segajo v zemljo. Mlado rastlino posadimo v ozko in globoko posodo. Ko se razvijejo navpične korenine, drevo namestimo na kamen. Korenine namestimo v razpoke in odrežemo tiste, ki ne segajo do osnove. Korenine z žico privežemo. Kamen z rastlino namestimo v posodo, okoli spodnje tretjine kamna namestimo zemljo, ostali del pa prekrijemo z mahom, ki ga redno vlažimo. V 6 do 12 mesecih se korenine učvrstijo na kamen in mah lahko odstranimo.
Primerne rastline:javor, brin, bor, smreka...

OBLIKA METLE
V naravi ima podobno obliko vrba. Prikrajšano deblo prehaja v več tanjših vej. Že pri mladi rastlini prikrajšamo deblo na 10 do 15cm. Naslednje leto odstranimo vse poganjke razen zgornjih treh ali pet. Ko ti zrastejo v veje, jih prikrajšamo na tri ali pet popkov in to ponavljamo. Po nekaj letih dobimo drevo, ki je podobno narobe obrnjeni metli.
Primerne rastline:vrba, lipa, brest, gaber.

GOZD
Gozd sestavlja več dreves iste vrste, vendar različnih debelin in višin. Ločimo dve različici: v prvi manjša in mlajša drevesa zasadimo v ospredju, večja pa v ozadju. V drugem primeru pa učinek globine dosežemo z zasaditvijo najmanjših dreves v ozadju. V obeh primerih razporejamo drevesa tako, da tvorimo nepravilne trikotnike.
Primerne rastline:breza, bukev, gaber, javor, smreka...