Diamant

Zgrajen je iz ogljikovih atomov, ki so povezani med seboj s štirimi kovalantnimi vezmi v obliki tetraeda. zgradba diamanta

Je drag kamen, najtrša naravna snov na zemlji. Brusimo ga lahko le z njegovim lastnim prahom. V čisti obliki je brezbarven, prozoren in močno lomi svetlobo. Po primernem brušenju (briljanti), se lom svetlobe popolnoma uveljavi. Njihova vrednost se meri v karatih - 1k (karat) = 200mg (masa rožičevega zrna). Večina diamantov je rahlo obarvanih z nečistočami v najrazličnejših navadno bledih odtenkih, od popolnoma prozornega do popolnoma črnega.
Od lete 1955 izdelujejo diamante do velikosti nekaj karatov tudi umetno, iz grafita pri 2000oC in tlaku 5300MPa (53000bar).

Uporaba:
  • nakit, ker ima idealne lastnosti dragih kamnov. Dobro brušen daimant lepše odbija svetlobo, kot katarikoli drug drag kamen. Belo svetlobo razkloni v barve spektra.
 
  • rezila: uporabljajo za izdelavo konic svedrov, žag za rezanje kovin, kamna in drugih trdih materialov. Z novim postopkom lahko majhne koščke diamanta združijo med seboj, tako lahko na konicah strgal uporabijo čisti diamat. Za natančne operacije oči se uporabljajo z diamantom prevlečeni instrumenti. 
 
  • diamant je boljši prevodnik toplote od kovin, zato ga v elektroniki uporabljajo za odvajanje toplote, ki nastaja v električnih krogih.
 


domov                              nazaj                            naprej