James Prescott JouleJames Prescott Joule (1818- 1889)
Joule se je rodil 24. 12. 1818 v Salfordu kot drugi sin bogatega pivovarnarja. Še kot otrok je bil slabega zdravja, zato se je lahko posvečal knjigam. Oče ga je k temu zelo spodbujal, saj mu je opremil domači laboratorij. Že v najstniških letih je objavljal članke, v katerih je poročal o svojih meritvah toplote pri električnih motorjih. Zaradi očetove bolezni, je moral leta 1833 prevzeti pivovarno, vendar je še vedno našel čas za svoje meritve in znanstveno delo. Bil je izredno zagnan znanstveni delavec in je skoraj na vsakem koraku razmišljal o svojih eksperimentih. Tako je npr. celo na poročnem potovanju skonstruiral termometer, s katerim je želel izmeriti temperaturo vode nad in pod slapom, ki sta ga kot znamenitost nameravala z ženo obiskati.

Celo desetletje je določal toplote, ki se sproščajo v vseh mogočih procesih: npr. vodo in živo srebro je mešaj v posodah z lopaticami, tekočine je potiskal po ceveh z raznimi vstavki, razpenjal in stiskal je pline itd. V vseh teh primerih je izračunal delo, ki ga je opazovani sistem sprejel in količino sproščene toplote in dokazal, da sta količini tesno povezani - določil je t.i. mehanski ekvivalent toplote.Seveda pa njegovih znanstvenih spoznanj takratni čas ni takoj sprejel. Njegova poročila o poskusih so v večini zavračali vsi znanstveni časopisi, toda to ga ni motilo; še z večjo vnemo in vztrajnostjo je delal in javnost obveščal na druge načine. Sodeloval je tudi s Thomsonom - Kelvinom (Joule-Thomsonov pojav), izvajal je poskuse z električnim tokom in določil zakonitosti t.i. joulske toplote (Q=I2RT), odkril magnetostrikcijo itd.

Leta 1850 je bil izvoljen v kraljevsko družbo in od takrat dalje so ga izredno cenili. V obdobju 1872 - 1887 je bil celo predsednik pri Britanskem združenju za napredek znanosti. Umrl je 11. 10. 1889 v Saleu. Za izjemne zasluge na področju proučevanja toplote je bila po njemu imenovana enota za delo - joule (J).

nazaj