Peric ni več – ostane le običaj:

  PERIŠČA V OKOLICI KRŠKEGA

 

Po poslušanju babic in po uspešno skuhanem milu pri Jakovi babici, nas je začelo zanimati, kje v naši bližini so bila nekoč perišča.

 

V podmladku imamo kar nekaj deklet z Zdol (bližnja vas, ki ima pretežno kmečko prebivalstvo). Povedale so, da je pri njih eno izmed perišč, v zaselku Pleterje, označeno. Do njega se lahko pride z glavne ceste po strmi stezi, kjer so nekoč nosile perice ali pa po označeni poti “Po grabnu”. Odločili smo se, da gremo s kolesi v Pleterje in po poti peric navzdol.

 

 

Želeli smo sami videti, kje so perice nosile perilo in kako je perišče izgledalo. No, od starega izgleda ni kaj dosti ostalo, saj ni bilo več betonskega dela, bilo pa je dovolj, da smo videli, kako strma in naporna je bila pot na perišče. Prav tako smo bili presenečeni nad označbami in napisi na samem perišču. Turistično društvo Zdole se je res potrudilo.

 

 

 

 

 

V bližini perišča je bil tudi mlin, kamor so nosili žito zmleti predvsem fantje. To je fantom in dekletom omogočilo kar precej medsebojnega druženja. In kar predstavljali smo si, da je bilo delo tudi zabavno.

 

IN KJE SO BILA ŠE PERIŠČA?

 

Reka Sava, ki je danes zamazana in neprijazna za opazovalce, je bila včasih kristalno čista. Dekleta so prala v Savi in tudi sušile so kar ob njeni strugi. Prav tako so bili primerni za pranje nekateri drugi potoki v tem delu. Danes o periščih skoraj ni več sledu in tudi zaradi reguliranih potokov so nam starejši kar težko povedali, kje so točno prali. 

 

Na priloženi karti so z zvezdicami (*) označena perišča v naši bližnji okolici.

 

 

 

Na začetek

Naprej

 Andreja Budna, 2002