DVD - Digital Video (Versatile) Disk

Pogoni DVD-ROM so na pogled prav takšni kot dobri stari pogoni CD ROM, le da je v njih laserska glava, ki zna brati tudi plošče DVD oziroma DVD-ROM. Te so narejene po standardih DVD, na njih pa so zapisani računalniški podatki. Nekakšni supercedeji torej, na katerih je prostora za kar nekaj gigabajtov podatkov (natančneje 4,7 na enem sloju). Nadvse primerno za sodobne računalniške igre, ki zasedejo dva, tri ali štiri klasične CD-ROM-e in jih moramo med igranjem menjavati. Ali enciklopedije, ki so tudi že vse po vrsti prerasle zmogljivosti cedejev.

Vendar je izbira DVD-ROM prav pičla. Na prste obeh rok bi lahko prešteli vse, ki so kolikor toliko zanimivi. Microsoftova Encarta, zbirka National Geographic, nekaj iger, zbirka ali dve preizkusnih programov in seznam se hitro konča.

Tehnični podatki

DVD je na pogled videti prav tak kot vsak CD in tudi sicer ni nič drugega kot zmogljivejši CD. Ali z drugimi besedami, nanj lahko zapišemo več digitalnih podatkov.

Zapis digitalnih podatkov na CD (levo) in  na DVD (desno)

Povečanje so dosegli na dva načina. Vdolbinice na plošči, ki predstavljajo digitalni zapis, so manjše in jih je zato na plošči več. Zaradi tega so morali zmanjšati tudi valovno dolžino laserja, ki “bere” vdolbinice. S tem so dosegli, da lahko namesto 680 MB (megabajtov), kolikor podatkov  lahko stlačimo na cede, na DVD posnamemo kar 4700 MB (ali 4,7 GB) podatkov. To zadostuje za dobri dve uri filmskega posnetka, vključno s prostorskim zvokom in še nekaterimi dodatki. Ker to za daljše, celovečerne filme še ne bi bilo dovolj, so podatki lahko zapisani v dveh slojih. In če je treba, so lahko podatki zapisani tudi na obeh straneh plošče, ki jo je v tem primeru v prevajalniku treba tudi ročno obrniti.

 

Glede na število slojev torej razlikujemo med štirimi vrstami plošč:

DVD-5 - en sloj na eni strani (4,7 GB podatkov)

 

DVD-9 - dva sloja na eni strani (8,5 GB podatkov)

 

DVD-10 - po en sloj na obeh straneh (9,4 GB podatkov)

 

DVD-18 - po dva sloja na obeh straneh (17 GB podatkov).

 

Vsega skupaj so torej na DVD-ju lahko kar štiri sloji podatkov, na katere lahko vse skupaj zapišemo približno 17 GB podatkov ali osem ur filmskega posnetka. Vsaj teoretično, kajti štirislojnih plošč za zdaj ni, ker so preveč zapletene za izdelavo.

Poglejmo si malo podrobneje kako je narejena plošča DVD. Vsaka je sestavljena iz dveh skupaj zlepljenih “polovičnih” plošč, na vsaki pa je lahko en sloj podatkov. Če sta sloja s podatki usmerjena v isto smer, dobimo ploščo DVD-9, na kateri sta oba sloja na isti strani. Prvi sloj s podatki je prosojen, zato lahko laser posveti skozenj in odčita tudi podatke z drugega sloja. Količina podatkov je pri teh ploščah nekoliko manjša, zato pa so bolj priročne, saj jih ni treba obračati. Če sloja s podatki gledata vsak na svojo stran, dobimo DVD-10, ki ima po en sloj na vsaki strani in ga je treba v predvajalniku ročno obrniti.

Primer odčitavanja podatkov na DVD-ju in CD-ju

V praksi se dvostranske plošče uporabljajo takrat, kadar je na vsaki strani posneta drugačna različica filma (na primer v navadnem in širokem formatu), enostranske dvoslojne pa takrat, kadar je film daljši od dveh ur, torej predolg, da bi ga lahko spravili na en sam sloj. Pri enostranskih ploščah je lahko druga stran potiskana, podobno kot pri cedejih, pri dvostranskih pa so lahko naslov in morebitni drugi podatki natisnjeni samo na notranjem obodu plošče.

Glede na to, kaj je posneto na plošči, razlikujemo med tremi vrstami DVD-jev, in sicer filmskimi (DVD-Video), glasbenimi (DVD-Audio) in računalniškimi (DVD-ROM).

 

Povezave:

http://www.howstuffworks.com/dvd.htm?printable=1
http://www.howstuffworks.com/framed.htm?parent=dvd.htm&url=http://www.timefordvd.com/DVDcomparison.html