Srednja ekonomska šola Maribor 
 Trg Borisa Kidriča 3, 2000 MB 
 
tel: (02) 251 34 61 

Bolšji sejem
Dan odprtih vrat
Ekonomijada
Oglaševanje skozi zgodovino
Mladi mladim o EU
Naša šola od 1926 do 2001
Srečanja dijakov, nagrajencev računovodskih, finančnih delavcev in revizorjev Maribor
GP Zvezda 2001
Moje življenje v letu 2025
Izdaja zbornika ob 75-letnici
Proslava ob 75-letnici SEŠ

 

SREČANJE DIJAKOV, NAGRAJENCEV IZ ZNANJA RAČUNOVODSTVA

Po programu prireditev ob 75-letnici Srednje ekonomske šole Maribor je v mesecu marcu Srečanje dijakov, nagrajencev Društva računovodij, finančnikov in revizorjev Maribor. To je prvo srečanje nagrajencev za dosežene rezultate na področju računovodstva v času šolanja na Srednji ekonomski šoli Maribor, Pobudo za srečanje je dalo Društvo v lanskem letu, v šoli pa smo ga uvrstili v program prireditev ob praznovanju 75-letnice šole.

 

Iz obstoječe šolske evidence smo »izbrskali« 130 nagrajencev, se pa iskreno opravičujemo vsem, ki so bili nagrajenci pa jih v evidenci nismo našli. Prosimo vse, da nam to sporočijo, ker bomo le-tako lahko dopolnili obstoječo evidenco in seveda organizirali še kakšno srečanje.

 

Zasluga in zahvala za srečanje gre v prvi vrsti Društvu računovodij, finančnikov in revizorjev Maribor. ki je vsa leta nagrajevalo dijake za dosežene rezultate na področju računovodstva. Društvo je v preteklih letih nagrajevalo nabo1jše dijake, bilo donator in sponzor pri večih prireditvah na Srednji ekonomski šoli. Društvo je v lanskem šolskem letu in prav tako tudi letošnjem glavni sponzor Državnega tekmovanja. iz znanja računovodstva. V biltenu Drugega državnega tekmovanja iz znanja računovodstva se Društvo takole predstavlja:

»Društvo računovodij, finančnikov in revizorjev Maribor je prostovoljno. strokovno, samostojno, nepridobitno združenje fizičnih oseb. ki se združujejo zaradi različnih oblik uveljavljanja in razvoja spoznanj na področju računovodstva, financ in revizije.

»Uveljavljanje teh področij pa poskušamo vzpodbujati tudi pri tistih, ki se šele pripravljajo za te pok1ice, in sicer na način nagrajevanja najboljših dijakov na Srednji ekonomski šoli Maribor in donacijami.

 

Namen tega srečanja je predvsem v ponovnem snidenju dijakov različnih generacij, ki so se že kot dijaki izkazali na področju računovodstva. Želimo, da se nagrajenci predstavijo, da povedo o svojih izkušnjah, o potrebi po znanju računovodstva, o možnostih zaposlitve in študija, ki jih daje znanje računovodstva. Cilj tega je motivirati sedanje in prihodnje generacije dijakov, razvijati zavest in spoznanje, da se učijo zato, ker je znanje potrebno, ker ima uporabno vrednost, ker je koristno pri študiju in zaposlitvi in tudi vsakodnevnem življenju. Znanje in razumevanje računovodstva daje dijakom možnosti nadaljnjega študija. zaposlitve, samozaposlitve in pus1ovne uspešnosti.

 

Učitelji računovodstva smo ponosni, da se bivši dijaki vrnejo med sedanjo generacijo, ji posredujejo informacije o računovodstvu pri študiju in v praksi. Iz realnosti izhaja potreba po vedno kvalitetnejšem znanju s področja knjigovodstva, računovodskega načrtovanja, analiziranja in računovodskega nadziranja. Od ekonomskega tehnika se pričakuje znanje računovodstva in to znanje mu zagotavlja šola v povezovanju s prakso. Ekonomski tehniki so tisti, ki postanejo računovodje, finančniki, revizorji, borzni posredniki, davčni svetovalci in vsi potrebujejo znanje s področja računovodstva in financ.

 

Razvoj nova informacijska tehnologija, nova znanja, nova odkritja prinašajo spremembe, ki so neizbežne in tako je neizbežno tudi nenehno posodabljanje učnih vsebin računovodstva, vedno nove metode in oblike dela, ki vodijo k vedno višjemu cilju, to je pridobivanju sodobnega, kvalitetnega in uporabnega znanja.

Anton Gerečnik