Srednja ekonomska šola Maribor 
 Trg Borisa Kidriča 3, 2000 MB 
 
tel: (02) 251 34 61 

Bolšji sejem
Dan odprtih vrat
Ekonomijada
Oglaševanje skozi zgodovino
Mladi mladim o EU
Naša šola od 1926 do 2001
Srečanja dijakov, nagrajencev računovodskih, finančnih delavcev in revizorjev Maribor
Ljubezen, partnerstvo, spolnost
GP Zvezda 2001
Moje življenje v letu 2025
Izdaja zbornika ob 75-letnici
Proslava ob 75-letnici SEŠ

GP ZVEZDA 2001

 

 

Državno tekmovanje v znanju gospodarskega poslovanja in srečanje ravnateljev ekonomskih šol

 

Kraj: Društvo ekonomistov Maribor in Srednja ekonomska šola Maribor - 6. april 2001

Organizator: prof Danila Žuraj

Sodelavci:

Izvajalci: dijaki in profesorji ekonomskih šol Slovenije

Vabljeni gostje: Center RS za poklicno izobraževanj e in~ ravnatelji ekonomskih šol Slovenije

Predstavitev medijem: POP TV, RTV -TV studio Maribor, Šolski razgledi, Večer, Delo, Mariborčan.

 

GP- ZVEZDA 2001

TEKMOVANJE IZ ZNANJA GOSPODARSKEGA POSLOVANJA

 

Tekmovanje iz znanja gospodarskega poslovanja na sedmem srečanju približno 80 finalistov iz vse Slovenije prava parada prizadevnosti in vztrajnosti mladih.

 

Na državno tekmovanje se prijavljajo dijakinje in dijaki tretjih ali četrtih razredov srednjih šol ekonomskih usmeritev. Na šolskih tekmovanjih, ki jih moramo organizirati do sredine marca, prejmejo bronasta priznanja. Najboljši trije iz vsake šole pa primerjajo svoje zanje in spretnosti v začetku aprila na državnem tekmovanju. Lani je bilo že 69 finalistov iz 23 šol. Pridružili so se nam tudi dijaki in dijakinje iz Centra za slepovidno mladino iz Škofje Loke.

Veseli smo njihovega sodelovanja.

 

Idejo za tekmovanje sem dobila na seminarju za vodenje učnih firm v Drobolahu na avstrijskem Koroškem. Kolega mag. Valentin Blatnar iz Velikovca je predstavil svojo zamisel tekmovanja BWL - STAR, ki s pomočjo ustrezne računalniške opreme in programa omogoča utrjevanje in poglabljanje znanja iz temeljnega strokovnega predmeta na srednjih ekonomskih šolah. S kolegicama Vlasto Dgen Kos in Brnko Kolarič smo pričele kar v hotelski sobi ( v pidžamah -na tleh ) prevajati vprašanja. In začelo se je. Poiskali smo sodelavce. Izdelali smo računalniški program, ki obsega več kot 300 vprašanj. Računalnik naključno izbere 20 vprašanj, na katera mora dijak odgovoriti tako, da vtipka v čim krajšem času pravilen odgovor. Zmagovalec je tisti, ki doseže največ prvilnih odgovorov v čim krajšem času. Že od začetka nam računalniško podporo z izdelavo programa nudi g, Igor Kocman.

 

Prvo leto se je prijavilo 13 šol. Tekmovanje smo prva leta organizirali na Šolskem centru za pošto, ekonomijo in telekomunikacije v Ljubljani, sedaj pa že četrto leto na naši šoli. Vsa ta leta nas podpirajo stalni sponzorji: Mohorjeva družba d.d. iz Ljubljene, ki prispeba prelepe knjižne nagrade za vse tekmovalce ter steklarna Dekor s prečudovitimi kristalnimi pokali za tri najboljše dijake.

 

Poudarila bi pa rada, da nas kolegi iz Avstrije s pomočjo njihovih sponzorjev prav vsako leto vabijo na različna srečanja. Kar štirikrat smo bili septembra z najboljšimi tekmovalci iz Koroške na Celovškem letališču. S športnimi letali smo poleteli nad prelepo Koroško ( prvič v življenju sem smela tudi pilotirati, čeprav mi je bilo malce slabo ). Za druge radovedneže pa je bil organiziran ogled kontrolnega stolpa. Nepozabni trenutki, veliko novih prijateljev in primerjava znanja in izkušenj, ki prejmejo super nagrado - izlet z vrstniki štiri dni v Belgijo.

Posebej pa sem ponosna, da me je Avstrijsko ministrstvo za šolstvo in šport

že kar dvakrat povabilo na svečani sprejem k njihovi ministrici. Ob tej priliki sem v govoru poudarila velik pomen tega mednarodnega projekta, ki temelji na uporabi učbenikov za Gospodarsko poslovanje in drugih didaktičnih pripomočkov, ki jih seveda v ustreznih priredbah in prevodih uporabljamo tudi v Sloveniji. Menim, da je sodelovanje z Mohorjevo založbo, ki izdaja te učbenike za naše šole bistven napredek v našem strokovnem izobraževanju. Vse to pa je osnova za uspešno vpeljevanje projekta učnega podjetja v naše okolje.

 

 

Ovire so zato, da jih premagamo

 

Vesela sem, da so se mi tudi pri tem delu pridružile mlade kolegice na naši šoli. Bronja Jarc je že dve leti uspešno vodila državno tekmovanje, ki je posvečeno 75. Letnici šole.

Prepričana sem, da bomo tudi v bodoče na ta način uspešno popularizirali naš predmet motivirali za učenje in poglabljanje znanja iz različnih področij. S poznavanjem temeljnih strokovnih izrazov ter povezovanjem znanja gospodarskega poslovanja z informatiko, računalništvom, sposobnostjo hitrega tipkanja in celo znanjem tujih jezikov bo mladim po vsej Sloveniji olajšana pot v uspešno samostojno poslovno sodelovanje.

 

 

V Mariboru, marca 2001 Danila Žuraj

 

 

Najboljši način za napoved prihodnosti je njeno oblikovanje

 

 

IZKUŠNJE SO ENA STVAR, KI JE NE MOREŠ KUPITI

 

 

Program

Seznam zmagovalcev