Kaj zbiramo


Žal so minili časi, ko je bilo mogoče zbirati in zbrati vse znamke z vsega sveta. Takšne zbirke so obstajale le do začetka tega stoletja, potem pa se je nabralo že toliko milijonov znamk, da tega enostavno ni več mogoče zbrati.
Zato se je potrebno že na začetku omejiti. Vsekakor vsak filatelist zbira znamke svoje domače države, v našem primeru Slovenije. Svojo prvo znamko smo dobili 26.6.1991 ob razglasitvi neodvisnosti. Ker smo še mlada država, je zbiranje zelo hvaležno, saj je mogoče dobiti še vse znamke, čiste ali žigosane.

  • Zbiranje po državah:
    Poleg zbiranja znamk iz domovine, se odločimo še za kakšno drugo državo. Pri tem bodimo racionalni in se raje odločimo za države, ki so v Evropi. V kolikor pa se odločamo za države izven Evrope, pa je lažje priti do znamk Združenih držav Amerike, Avstralije in Nove Zelandije. Vsekakor pri številu držav ne pretiravajmo, za začetek le eno.

  • Tematsko zbiranje:
    Drug način zbiranja, je zbiranje tematskih zbirk. Odločimo se lahko, da bomo na primer zbirali vse o železnici. Tudi tukaj se lahko omejimo le na Evropo ali pa na ves svet. Če se odločimo za zbiranje živali, se bo potrebno odločiti samo za določeno podtemo, ker je znamk z živalmi ogromno. Tako se lahko odločimo za zbiranje samo konjev, ptic, muc, psov,... Enako velja za zbiranje rastlinstva. Posebne zbirke so zbirke redkih in zaščitenih živali. Izredno lepa je na primer zbirka vseh tistih znamk, ki imajo poleg slike tudi simbol WWF.
    Pri odločitvi za tematsko zbirko moramo dobro premisliti in izbrati zbirko, ki ne bo preobsežna in ki je ne bo pretežko zbrati.
    Naslednja skupina, ki je tudi posebna vrsta tematske zbirke, je zbiranje znamk, ki so bile izdane za posebne poštne ali druge mednarodne organizacije. OZN v New Yorku, v Zurichu in na Dunaju izdaja posebne znamke.

    Poglejmo si nekaj primerov:


Na začetno stran