Priprava znamk


Odlepljanje znamk

Za odlepljanje znamk s pisem ali razglednice potrebujemo tole orodje: škarje, manjše plastično korito za toplo vodo in pivnik. Namesto pivnika lahko uporabimo papirnate brisače (dva sloja), ki pa naj bodo nepotiskane.
S škarjami izrežemo znamko s pisma ali razglednice tako, da okrog znamke ostane še nekaj milimetrov roba. Na ravno površino položimo korito s toplo vodo in vanjo potopimo izrezano znamko, obrnjeno z licem (s sliko) proti dnu. Znamko pustimo nekaj časa v vodi, da se sama odlepi.
Ko se znamka sama odlepi, jo moramo posušiti in poravnati. Iz vode odstranimo ves odvečni papir in nato še znamko. Na pivnik jo položimo s sliko navzdol in sicer tako, da se ne prilepi na pivnik. Če hkrati odlepljamo veliko znamk, je dobro vodo vmes tudi zamenjati.
Znamke naj se sušijo vsaj 12 ur. Zato moramo za odlepljanje in sušenje znamk izbrati takšno mesto, ki ni izpostavljeno prepihu. Sušenje pa lahko pospešimo tako, da znamke skupaj s pivnikom damo v rahlo ogreto kuhinjsko pečico (50 stopinj Celzija). Pri tem pazimo, da je pečica kar najbolj razmaščena in pustimo vratca odprta, da gre vlaga čim hitreje iz pečice. Pri tem se znamke rade zvijejo v drobne tulce, ki jih je teže razviti in zatakniti v celofanski žepek v albumu.
Lahko pa si omislimo tudi knjigo pivnikov, v kateri se znamke med sušenjem tudi mimogrede zravnajo.
Nekatere države izdajajo samolepilne znamke. Te je izredno težko odstraniti s papirja, če nimajo vodotopnega lepila. Zato je bolje, če tako znamko le izrežemo in ob robovih pustimo po milimeter papirja. Druga možnost pa je, da lepilo odstranimo v čistem bencinu.


Hranjenje znamk

Ko so znamke suhe, se nagrbančijo in zvijejo, zato jih je treba zravnati. Za ta postopek potrebujemo album za znamke in pinceto. Uporabimo lahko le posebno filatelistično pinceto kakršnekoli oblike. Za ravnanje znamk lahko uporabimo kakšen starejši album. S pinceto vanj odlagamo znamke, jih poravnamo in album postavimo na polico tako, da ga z obeh strani pritiskajo knjige. S tem se znamke zravnajo in jih čez nekaj dni lahko razvrstimo v album za ogled.


Na začetno stran