Fotosinteza

Fotosinteza je sinteza sladkorjev s pomočjo sončeve svetlobe. Je eden izmed temeljnih življenjskih procesov, ki potekajo na zemlji. V tem procesu nastajajo s pomočjo sončeve svetlobe iz plina ogljikovega dioksida in vode osnovne snovi (sladkorji), ki gradijo rastlinski svet. Ob tem pa kot stranski produkt nastaja plin kisik, ki ga ljudje in živali potrebujemo za svoj obstoj. Snovi, ki nastajajo v procesu fotosinteze in njihovi nadaljni produkti gradijo rastline in njihove plodove. Tako rastline same kot njihovi plodovi pa so tudi osnova v prehranjevalni verigi na zemlji, kjer se višje razviti organizmi prehranjujejo z nižje razvitimi. Rastline in njihovi plodovi so osnovna hrana živalskemu svetu kot tudi človeku.

Fotosinteza poteka globoko v strukturi vsakega lista. Tam se nahajajo posebna zrnca, ki jim pravimo kloroplasti. Kloroplast je mikroskopsko majhno zrnce, ki pa ima kljub temu zelo zapleteno notranjo strukturo. V njem je polno med seboj povezanih snopičev okroglih ploščic, ki jim pravimo tilakoide. V teh tilakoidah pa se nahaja snov imenovana klorofil. Ta sončevi svetlobi "ukrade" energijo, ki se porabi v procesu nastajanja sladkorjev.

 

Nazaj na stran: Kje nastaja les!

Zgornja slika prikazuje nastajajanje sladkorjev v listih rastlin. Ti nastanejo iz ogljikovega dioksida in vode s pomočjo svetlobe sonca. Pri tem pa nastane tudi kisik, ki ga ljudje in živali rabimo pri svoji presnovi. Pri drevesih se sladkorji , ki nastanejo v listih, odvedejo iz lista pod drevesno skorjo kjer iz njih nastane celuloza.

 

Slika prikazuje prerez lista. Na spodnjem delu je s puščico označena listna reža skoz katero v list doteka zrak in z njim ogljikov dioksid. V zgornjem delu lista pa se nahaja podolgovato tkivo, ki vsebuje kloroplaste ( na sliki črne pike).