tabTools.jpg (1709 bytes) Seznam pijac.gif (4611 bytes) tabTools.jpg (1709 bytes)

 

Ale angleško svetlo pivo
Alkohol pridobivajo ga z destilacijo povrete sadne drozge; je brezbarvna, lahko vnetljiva tekočina, ostrega okusa, lažja od vode in lahko hlapljiva; razredčenega uporabljamo za proizvodnjo alkoholnih pijač;
Angelika zeliščna grenčica, pripravljena iz izvlečka vrtne zdravilne rastline angelike, ki se odlikuje po plemeniti aromi in izredno ugodnem vplivu na počutje
Armagnac vrsta konjaka, imenuje se po francoski pokrajini Armagnac, vsebuje 42 % alkohola, je odlične kakovosti in ga po svetu zelo cenijo
Bacardi iz sladkornega trsta destiliran svetovno znani rum, zelo aromatičen in vsebuje 40 % alkohola; sprva so ga izdelovali na Kubi, sedaj pa ga pod istim imenom pridobivajo v Porotoriku;
Bakarska vodica vrsta penečega se vina; pridobivajo ga iz grozdja, ki raste v okolici Bakra
Ballantine's škotski viski s 45 % alkohola
Barack palinka madžarsko žganje, ki ga pridobivajo iz marelic; je svetlo rumene barve, vsebuje 45 % alkohola
Batida de coco brazilski emulzijski liker, sestavljen iz mleka, sladkorja in mletih svežih kokosovih orehov; vsebuje 20 % alkohola in je prijetno osvežujoča pijača s posebnim okusom
Bourbon vrsta ameriškega viskija, destiliranega iz žita in koruze; prvi viski so zvarili farmarji leta 1783
Campari bitter znan in cenjen italijanski aperitiv, ki vsebuje 27 % alkohola
Champagne francosko ime za peneče se vino; posamezne vrste se razlikujejo po sorti grozdja, pridelovalcu in okraju
Cherry brandy višnjev liker je poleg maraskina drugi najboljši liker, ki ga izdeluje podjetje Maraska v Zadru; pridobivajo ga iz dalmatinske višnje maraska
Cinzano bitter zelo znana italijanska grenčica, ki jo uporabljamo za dodatek koktajlov
Cocta osvežujoča brezalkoholna pijača, ki je koncentrat šipka, kave in sladkorja z dodatkom ogljikovega dioksida
Coca-cola osvežilna brezalkoholna pijača, prvi jo je izdelal Američan S. Pemberton leta 1886
Cognac je mesto v Franciji, znano po proizvodnji pijače z istim imenom; cognac izdelujejo iz belih vinskih sort
Cynar je grško ime za artičoko; gre za svetovno znan lahek aperitiv iz artičok
Čang je vrsta piva, ki ga Kitajci pripravljajo iz roža
Češnjevec je žganje, ki ga pridobivajo z destilacijo češenj
Encijan žgana ali likerska pijača, ki jo pridobivajo iz encijanovih korenin; aperitiv je grenkega okusa, liker pa sladkega
Gin svetovno znan angleški brinjevec pridobivajo z destilacijo žita in zd odatkom brinovih jagod
Jim Beam vrsta ameriškega viskija Bourbon
Johnnie Walker dobro znan škotski viski
Kahlua liker mehiški kavni liker
Kava pridobivajo jo iz plodu kavovca, ki uspeva v tropskem pasu Brazilije, v Afriki, na otokih Javi in Borneu. Za domovino kave velja Etiopija
Kirsch češnjevo žganje, ki ga pridobivajo z destilacijo češenj maraska
Klekovača žgana pijača z okusom po brinovih jagodah, je destilat drozge prevrete kleke in je znana srbska specialiteta
Lozovača destilat prevretih grozdnih tropin, kuhajo jo v vseh krajih, kjer uspeva vinska trta
Madeira težko, sladko in močno likersko vino z istoimenskega otoka na Portugalskem
Manastirka žganje, ki ga destilirajo iz sliv sorte madžarka; zelo kakovostno žganje in ima do 45 % alkohola
Maraskino odličen liker bele barve, ki ga pridobivajo iz višenj maraska, ki uspevajo le na dalmatinski obali v Zadru in okolici
Mastika žganje z izrazitim okusom po janežu; je narodna pijača Makedoncev
Metaxa vrsta grškega vinjaka s 46 % alkohola
Mineralna voda pridobivajo jo iz naravnih in zdravilnih vrelcev, vsebuje dosti rudninskih snovi; zvečine so mineralne vode zdravilne in jih priporočamo pri raznih boleznih želodca, srca, jeter
Orly vrsta pomarančnega vinjaka; delajo ga iz kakovostnega vinjaka in naravnega destilata zrelih pomaranč, kar daje pijači določeno aromo in prijeten okus
Ouzo grška žgana pijača, ki je podobna mastiki, ima 45 & alkohola in sodi med priljubljene grške aperitiv
Pelinkovec grenak zeliščni liker z okusom po pelinu in gorskih zeliščih
Prošek najbolj znano naravno desertno vino pri nas, pridobivamo ga iz prezrelega in delno poskušenega grozdja in sort maraština, grk, vugava ali iz malega plavca
Raky turško žganje, ki ga pridobivajo z destilacijo fig in rozin, pri ponovni destilacijo dodajo janež
Rakija ime za žgano pijačo, ki jo destilirajo iz raznih vrst sadja; je splošen izraz za vse vrste žganja, znane v južnih delih Jugoslavije
Rum beseda prihaja z Jamajke, kjer domačini pravijo pijači rumbuillon ali rumbozza; je brezbarven destilat, barvo in kakovost pridobi med zorenjem v hrastoih sodih
Sake japonska narodna pijača, ki jo pripravljajo iz riža, pijejo jo vedno vročo iz ploščate keramične posodice
Samos grško desertno vino z otoka Samos
Sherry močno desertno vino, ki ga pridobivajo v okolici španskega mesta Jerez. Vino je suho, cvetica pa spominja na slamo ali mandeljne; pred ustekleničenjem mora vino zoreti v sodih
Slivovka vrsta žganja, ki ga pridobivajo z destilacijo sliv; kakovost je odvisna od zorenja v lesenih sodih
Sodavica je brezalkoholna pijača, navadna studenčnica z dodatkom ogljikovega dioksida
Tequilla mehiška alkoholna pijača, destilat fermentirane agave
Travarica naravno žganje, ki ga s sodobno destilacijo pridobivajo iz zdravilnih in aromatičnih dalmatinskih trav
Unicom madžarski aperitivni zeliščni liker rjave barve, sladkega okusa in okusa po hrenu
Vermouth aromatično vino, katerega domovina je Italija in ga izdelujejo že od leta 1786; vermut pridobivajo iz belih vrst vina z dodatkom pelina
Vinjak dobivamo z destilacijo belih vrst vina in sodi med najbolj iskane alkoholne pijače; vinski destilat je bela tekočina, zori v hrastoih sodih, kjer pridobi kakovost, barvo, aromo in alkohol
Viljamovka žganje, ki ga pridobivajo z destilacijo hrušk sorte viljamova
Vodka je prišla k nam iz Rusije in Poljske, kjer je že od nekdaj znana ljudska pijača
Whisky značilna škotska pijača, ki jo pripravljajo s posebno destilacijo rži, ječmena ali koruze; destilat zori v hrastovih sodih 5 do 10 let ali še več

nazaj roka.jpg (915 bytes)