Ale | angleško svetlo pivo |
Alkohol | pridobivajo ga z destilacijo povrete sadne drozge; je brezbarvna, lahko vnetljiva tekočina, ostrega okusa, lažja od vode in lahko hlapljiva; razredčenega uporabljamo za proizvodnjo alkoholnih pijač; |
Angelika | zeliščna grenčica, pripravljena iz izvlečka vrtne zdravilne rastline angelike, ki se odlikuje po plemeniti aromi in izredno ugodnem vplivu na počutje |
Armagnac | vrsta konjaka, imenuje se po francoski pokrajini Armagnac, vsebuje 42 % alkohola, je odlične kakovosti in ga po svetu zelo cenijo |
Bacardi | iz sladkornega trsta destiliran svetovno znani rum, zelo aromatičen in vsebuje 40 % alkohola; sprva so ga izdelovali na Kubi, sedaj pa ga pod istim imenom pridobivajo v Porotoriku; |
Bakarska vodica | vrsta penečega se vina; pridobivajo ga iz grozdja, ki raste v okolici Bakra |
Ballantine's | škotski viski s 45 % alkohola |
Barack palinka | madžarsko žganje, ki ga pridobivajo iz marelic; je svetlo rumene barve, vsebuje 45 % alkohola |
Batida de coco | brazilski emulzijski liker, sestavljen iz mleka, sladkorja in mletih svežih kokosovih orehov; vsebuje 20 % alkohola in je prijetno osvežujoča pijača s posebnim okusom |
Bourbon | vrsta ameriškega viskija, destiliranega iz žita in koruze; prvi viski so zvarili farmarji leta 1783 |
Campari bitter | znan in cenjen italijanski aperitiv, ki vsebuje 27 % alkohola |
Champagne | francosko ime za peneče se vino; posamezne vrste se razlikujejo po sorti grozdja, pridelovalcu in okraju |
Cherry brandy | višnjev liker je poleg maraskina drugi najboljši liker, ki ga izdeluje podjetje Maraska v Zadru; pridobivajo ga iz dalmatinske višnje maraska |
Cinzano bitter | zelo znana italijanska grenčica, ki jo uporabljamo za dodatek koktajlov |
Cocta | osvežujoča brezalkoholna pijača, ki je koncentrat šipka, kave in sladkorja z dodatkom ogljikovega dioksida |
Coca-cola | osvežilna brezalkoholna pijača, prvi jo je izdelal Američan S. Pemberton leta 1886 |
Cognac | je mesto v Franciji, znano po proizvodnji pijače z istim imenom; cognac izdelujejo iz belih vinskih sort |
Cynar | je grško ime za artičoko; gre za svetovno znan lahek aperitiv iz artičok |
Čang | je vrsta piva, ki ga Kitajci pripravljajo iz roža |
Češnjevec | je žganje, ki ga pridobivajo z destilacijo češenj |
Encijan | žgana ali likerska pijača, ki jo pridobivajo iz encijanovih korenin; aperitiv je grenkega okusa, liker pa sladkega |
Gin | svetovno znan angleški brinjevec pridobivajo z destilacijo žita in zd odatkom brinovih jagod |
Jim Beam | vrsta ameriškega viskija Bourbon |
Johnnie Walker | dobro znan škotski viski |
Kahlua liker | mehiški kavni liker |
Kava | pridobivajo jo iz plodu kavovca, ki uspeva v tropskem pasu Brazilije, v Afriki, na otokih Javi in Borneu. Za domovino kave velja Etiopija |
Kirsch | češnjevo žganje, ki ga pridobivajo z destilacijo češenj maraska |
Klekovača | žgana pijača z okusom po brinovih jagodah, je destilat drozge prevrete kleke in je znana srbska specialiteta |
Lozovača | destilat prevretih grozdnih tropin, kuhajo jo v vseh krajih, kjer uspeva vinska trta |
Madeira | težko, sladko in močno likersko vino z istoimenskega otoka na Portugalskem |
Manastirka | žganje, ki ga destilirajo iz sliv sorte madžarka; zelo kakovostno žganje in ima do 45 % alkohola |
Maraskino | odličen liker bele barve, ki ga pridobivajo iz višenj maraska, ki uspevajo le na dalmatinski obali v Zadru in okolici |
Mastika | žganje z izrazitim okusom po janežu; je narodna pijača Makedoncev |
Metaxa | vrsta grškega vinjaka s 46 % alkohola |
Mineralna voda | pridobivajo jo iz naravnih in zdravilnih vrelcev, vsebuje dosti rudninskih snovi; zvečine so mineralne vode zdravilne in jih priporočamo pri raznih boleznih želodca, srca, jeter |
Orly | vrsta pomarančnega vinjaka; delajo ga iz kakovostnega vinjaka in naravnega destilata zrelih pomaranč, kar daje pijači določeno aromo in prijeten okus |
Ouzo | grška žgana pijača, ki je podobna mastiki, ima 45 & alkohola in sodi med priljubljene grške aperitiv |
Pelinkovec | grenak zeliščni liker z okusom po pelinu in gorskih zeliščih |
Prošek | najbolj znano naravno desertno vino pri nas, pridobivamo ga iz prezrelega in delno poskušenega grozdja in sort maraština, grk, vugava ali iz malega plavca |
Raky | turško žganje, ki ga pridobivajo z destilacijo fig in rozin, pri ponovni destilacijo dodajo janež |
Rakija | ime za žgano pijačo, ki jo destilirajo iz raznih vrst sadja; je splošen izraz za vse vrste žganja, znane v južnih delih Jugoslavije |
Rum | beseda prihaja z Jamajke, kjer domačini pravijo pijači rumbuillon ali rumbozza; je brezbarven destilat, barvo in kakovost pridobi med zorenjem v hrastoih sodih |
Sake | japonska narodna pijača, ki jo pripravljajo iz riža, pijejo jo vedno vročo iz ploščate keramične posodice |
Samos | grško desertno vino z otoka Samos |
Sherry | močno desertno vino, ki ga pridobivajo v okolici španskega mesta Jerez. Vino je suho, cvetica pa spominja na slamo ali mandeljne; pred ustekleničenjem mora vino zoreti v sodih |
Slivovka | vrsta žganja, ki ga pridobivajo z destilacijo sliv; kakovost je odvisna od zorenja v lesenih sodih |
Sodavica | je brezalkoholna pijača, navadna studenčnica z dodatkom ogljikovega dioksida |
Tequilla | mehiška alkoholna pijača, destilat fermentirane agave |
Travarica | naravno žganje, ki ga s sodobno destilacijo pridobivajo iz zdravilnih in aromatičnih dalmatinskih trav |
Unicom | madžarski aperitivni zeliščni liker rjave barve, sladkega okusa in okusa po hrenu |
Vermouth | aromatično vino, katerega domovina je Italija in ga izdelujejo že od leta 1786; vermut pridobivajo iz belih vrst vina z dodatkom pelina |
Vinjak | dobivamo z destilacijo belih vrst vina in sodi med najbolj iskane alkoholne pijače; vinski destilat je bela tekočina, zori v hrastoih sodih, kjer pridobi kakovost, barvo, aromo in alkohol |
Viljamovka | žganje, ki ga pridobivajo z destilacijo hrušk sorte viljamova |
Vodka | je prišla k nam iz Rusije in Poljske, kjer je že od nekdaj znana ljudska pijača |
Whisky | značilna škotska pijača, ki jo pripravljajo s posebno destilacijo rži, ječmena ali koruze; destilat zori v hrastovih sodih 5 do 10 let ali še več |