tabTools.jpg (1709 bytes) Dodatki.gif (4846 bytes) tabTools.jpg (1709 bytes)
 

 

Dober strokovnjak za pripravo barskih mešanih pijač ne bo nikoli zadovoljen le z izbranimi likerji in žganimi pijačami na barski polici, temveč bo mešanim pijačam dodajal še razno sadje, dodatke in vrsto dišav:

amarena vrsta višnje za okrasitev kratkih in dolgih koktajlov
amarilis okrasna čebulica, vložena v rahlo okisano vodo jo uporabljamo za nekatere kratke koktajle
češnja namenjena je za okras nekaterih kratkih koktajlov in koblerjev
čokolado v prahu ali nastrgano uporabljamo za flipe in frapeje
eterično olje je brezbarvna ali svetlo rumena tekočina, ki se topi v alkoholu, uporabljamo ga za aromatizacijo koktajlov
grenčica sodi v posebno skupino pijač; lahko je samostojna pijača, dosti pa se uporablja za aromatizacijo koktajlov, npr. Underberg
grenivka je grenkega okusa, njen sok se uporablja v baru za pripravo dolgih pijač; sicer pa je južni sadež, križanec pomarančne in limone
kristalni sladkor uporabljamo za kristalni rob na kozarcu
meta je zdravilna rastlina ostrega vonja s podolgovatimi listi in ena izmed redkih rastlin, ki jih uporabljamo v baru za okrasitev dolgih pijač
muškatov orešek je orehu podoben plod in ga kot začimbo nastrgamo na pripravljeno mešanico in takoj postrežemo
olive uporabljamo predvsem pri koktajlih za iztreznitev
pomarančo uporabljamo za dekoracijo cele vrste dolgih koktajlov
poper uporabljamo pri barskih pijačah, vendar le pri koktajlih za iztreznitev
sirupi so namenjeni pripravi mešanih pijač zaradi arome, okusa in barve, npr. grenadina, malinov, pomarančni, limonin, češnje sirup in drugi
sol uporabljamo pri nekaterih koktajlih, predvsem pri mešanih pijačah za iztreznitev
tabasco sauce je zelo pikantna omaka, pripravljena iz kisa, popra, paprike, soli in močni začimb, uporabljamo jo pri koktajlih za iztreznitev
vafeljni ali holipi so vrsta krhkega peciva, ki jih dajemo k sladoledu in kupam, pripravljenim z mešanimi pijačami
vanilijo uporabljamo predvsem pri kuhanem vinu
worchester sauce je pripravljena iz soje, popra, timijana, sladkorja in začimb; omaka je zelo pikantna, temne barve, v baru jo uporabljamo največkrat pri koktajlih za iztreznitev

nazaj roka.jpg (915 bytes)