tabTools.jpg (1709 bytes) Brezalkoholni.gif (7195 bytes) tabTools.jpg (1709 bytes)

 

 

KOKTAJLI

so pripravljeni iz sadnih sokov, mleka, kave, čaja, sladoleda, svežega in vloženega sadja ter raznih aromatičnih in dekorativnih dodatkov.

FLIPI

pripravljamo iz celega jajca ali samo rumenjaka, sadja ali sadnega soka, sladkorja in aromatičnih dodatkov. Te mešane pijače so zelo priljubljene med športniki, pri starejših osebah, posebno so priporočljive za otroke.

FIZI

je priljubljena posebno v poletnih mesecih, ker učinkuje osvežujoče. Poglavitno pri tej pijači je, da jo dolgo in temeljito mešamo.

MLEČNE MEŠANICE

Mleko s sadjem in mešane mlečne pijače pripravljajo v mešalniku, ponudijo pa jih v kozarcu za limonado in s cevčico.

FRAPEJI

so hladne pijače in jih pripravimo iz sladoleda, sadnih sokov, mleka, jajc, aromatičnih snovi in sladkorja. Pijačo zboljšamo tako, da damo tekočo sladko smetano ali nesladkano kondenzirano mleko in sveže sadje.

BOVLA

je hladna, osvežujoča pijača iz sadnega soka, sodavice ali slatine in sadja ali zelenjave ali celo cvetja. Najboljše je, da skuhamo sladkor z zelo malo vode, poberemo pene, da je sladka voda popolnoma čista in ohlajeno zlijemo na sadje. Za kakšno uro jo pustimo stati pri sobni temperaturi, nato jo postavimo za nekaj ur v hladilnik.

LIMONADE

sodijo med najstarejše priljubljene mešane pijače, Pripravljamo jih iz sadnih sokov ali sadnega izvlečka, sladkorja, sodavice, mineralne vode, gazirane brezalkoholne pijače in raznih dodatkov.

JOGURT

Ime jogurt je turškega izvora. Izvira iz beseda »jau-urt«, kar pomeni pikantno zgoščeno mleko. Sprva so ga delali tako, da so mleku dodali ferment, ki so ga pridobivali iz ovčjega želodca. Ferment izločajo neke kvasovke in določene bakterije. Zdaj bakterije dodajamo neposredno kuhanemu mleku. Tako je jogurt pravzaprav na poseben način pripravljeno kislo mleko. Najboljši jogurt dobimo iz polnomastnega ovčjega mleka ali mešanice kravjega in ovčjega mleka, ki je že od nekdaj znana na Balkanu in v Mali Aziji. Jogurt je polnovredno, lahko prebavljivo in okusno živilo, obenem pa zaščitno, zdravilno in krepilno sredstvo pri mnogih boleznih. Znano je, da so Bolgari in nekateri azijski narodi izredno zdravi in da je njihova povprečna življenjska doba nenavadno dolga, kar je posledica rednega uživanja jogurta. V vročih poletnih dneh zmešamo jogurt s sladkorjem, medom, sadjem ali sadnim sokom in dobimo dober posladek.

KAVA

Arabci so ustvarili kulturo pitja kave. Kava, ta dišeča pijača s poltisočletno zgodovino, pa si je utrla pot v svet iz prvotne domovine Etiopije. Čeprav vsi vemo, da kava ni zdrava, nas vonj in skodelica kave osveži.

ČAJ

Res je sicer, da po svetu popijemo štiri milijone ton kave in le en milijon ton čaja, vendar Kitajci verujejo, da ima čaj najmanj dvajset dobrih lastnosti. Čaj čisti kri, preganja slabe sanje, čisti oči, zboljšuje spomin. Najnovejša odkritja pripisujejo tej pijači poleg teina, eteričnih olj in vitaminov tudi pomirjevalni učinek.

MED

je pomembno visokovredno živilo in neprecenljivo zdravilo, s katerim se sladkor ne more primerjati. Med vsebuje poleg raznih vrst sladkorja še rudninske snovi in tudi vitamine.

ZELENJAVNO-ZELIŠČNI KOKTAJLI

Te vrste koktajlov pripravljamo vedno iz sveže, dobro oprane zelenjave. Sveža zelenjava z zelišči, mlekom in začimbami so homogene sestavine ter primerne za pripravo zelenjavnih in zeliščnih koktajlov, udi če mleko pri pripravi koktajla reagira kislo.

 

nazaj roka.jpg (915 bytes)