SockCap

SocksCap je program, ki omogoča dostop do Interneta preko proxy strežnika aplikacijam, ki same tega ne bi znale. Dobi se ga v 16 in 32 bitni verziji. Pravilo je, da SocksCap 32 deluje z 32 bitnimi aplikacijami, Sockscap 16 pa s 16 bitnimi aplikacijam. Tako bi s 16 bitnim programom potrebovali SocksCap16, kljub temu, da bi uporabljali 32 bitni operacijski sistem (Windows 95). Program je dosegljiv na http://www.socks.nec.com.

SockCap 32

SocksCap32 po nameščanju zaženemo. Poleg njega zaženemo Explorer (Raziskovalec). Z raziskovalcem poiščemo program, za katerega želimo, da nam deluje za proxy strežnikom (Pegasus Mail, na primer). Po principu povleci in spusti prenesemo ikono želenega programa na delovno površino SocksCap32. Ta se pojavi tudi na delovni površini SocksCap32. Sedaj je potrebno nastaviti program SocksCap32. V meniju File izberemo Setup. V pogovornem oknu, vnesemo v polje Socks Server ime našega proxy strežnika (v našem primeru 192.168.2.1), v polje Port vnesemo številko porta ( v našem primeru 1080), in v polju Protokol izberemo Socks 4. Ostalih nastavitev ne spreminjamo. Izbire potrdimo s klikom na gumb OK.

 

SockCap 16

SockCap 16 pripravimo za delovanje na enak način kot verzijo 32. Za razliko od 32 ֠bitne verzije mu ni potrebno naštevati programov, ki bodo delovali z njim. Dovolj je, da SockCap 16 poženemo pred zagonom programa, s katerim želimo delati za proxy strežnikom. SockCap 16 ne smemo zapirati, dokler delujejo programi za katere ga potrebujemo.

Opozorilo: SockCap 16 ne deluje z Windows NT.

Kot primer programa, za katerega potrebujemo SockCap 16 naj navedem program za knjižničarje COBISS/OPAC, ki sicer ni sposoben delovati za proxy strežnikom ali požarnim zidom.