->

Makrofotografija

Canon A-1 Canon AV-1

Oprema in nasveti za bližinsko fotografijo

Približevanje predmetom s svojo kamero nam odpre popolnoma nov svet za fotografiranje. Lahko se približate delčku velikega predmeta in ustvarite zanimivo abstraktno sliko ali pa napolnite okvir kamere z majhnim predmetom.

Bližinska fotografija ima več definicij. Za potrebe tega članka naj bližinska fotografija pomeni snemanje predmetov iz manjše razdalje kot je to mogoče z običajnimi objektivi. Predmetu se lahko približamo z naslednjimi pripomočki: predlečami, vmesnimi obročki, z mehom, makro objektivi ali telekonverterji.

Začeli bomo s opisom pripomočkov, s katerimi se približamo, nato pa vam bomo dali nekaj nasvetov, kako narediti čimboljše makro posnetke.



Prevod članka iz revije Petersen's PHOTOGRAPHIC, september 1997 Večina slik je enakih kot v reviji, nekaterih pa zaradi tehničnih omejitev nisem mogel. Zato sem jih nekaj tudi izpustil.

Prevedel in zapisal v HTML: Jan Maver, Litija, Slovenija

E-mail: jan.maver@fmf.uni-lj.si

Žal zaradi ne popolnoma urejenih stvari na področju šumnikov lahko naletite na težave pri prikazovanju le-teh. moj edini nasvet je, da si namestite novejši brskalnik (npr. Netscape Navigator 3.0 ali novejši), ki bo slovenske črke pravilno prikazal.